Van Premier League tot zandbak: zo verging het de klas van Pep

Reacties

Het was maandag niet meer dan een nieuwtje in de kantlijn, maar de transfer van Marc Muniesa naar Al-Arabi is in een groter geheel wel degelijk interessant. De inmiddels 27-jarige verdediger is een van de bewierookte talenten van La Masia voor wie een doorbraak in het eerste elftal van Barcelona er uiteindelijk nooit inzat. Een overzicht.

Van Premier League tot zandbak: zo verging het de klas van Pep

De inmiddels 27 jaar oude Muniesa was in de periode onder Pep Guardiola een van de vele zelfopgeleide spelers die mochten debuteren in de hoofdmacht van Barça. Het waren de jaren waarin de Catalanen het mondiale voetbal domineerden met het befaamde tiqui-taqa-voetbal met een selectie vol La Masia-producten. In november 2012 bestond het basiselftal tegen Levante (4-0) zelfs volledig uit spelers afkomstig uit de eigen voetbalschool.

Van dat team waren Víctor Valdés, Carles Puyol, Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta, Pedro, Lionel Messi en Cesc Fabregas vaste waarden, maar er was ook ruimte voor de toen pas 21-jarige Martín Montoya. De rechtsback gold destijds als groot talent, genoot in de Spaanse jeugdteams de voorkeur boven Dani Carvajal, de huidige rechtsback van Real Madrid en Spanje, maar speelt inmiddels voor Brighton & Hove Albion.

Montoya speelde uiteindelijk 67 officiële duels voor Barça voordat hij via Internazionale, Real Betis en Valencia in de Premier League terechtkwam. Leeftijdsgenoot Oriol Romeu was al veel sneller vertrokken. De controlerende middenvelder speelde onder de vleugels van Guardiola een competitie- en een bekerduel voor Barça in het seizoen 2010/11 voordat hij naar Chelsea verkaste. Inmiddels is hij al enige jaren speler van Southampton.

Ook de ooit als groot talent betitelde Gerard Deulofeu (foto) is inmiddels een bekend gezicht op de Engelse velden. De behendige vleugelspits leek voorbestemd naar het voorbeeld van Pedro door te breken in het eerste elftal van Barcelona en werd in 2017 zelfs nog teruggekocht van Everton. Een half jaar later werd de inmiddels 25-jarige aanvaller echter alweer verhuurd aan Watford, dat hem vorig jaar zomer vervolgens definitief overnam.

Marc Muniesa (links) viert een doelpunt van Barcelona met Lionel Messi en Cristian Tello.
Marc Muniesa (links) viert een doelpunt van Barcelona met Lionel Messi en Cristian Tello.

Ook de hierboven al aangehaalde Muniesa schopte het na het uitblijven van een doorbraak in Camp Nou nog tot de Premier League. De meermaals aan Ajax gelinkte verdediger kwam 57 keer in actie voor Stoke City, maar inmiddels gaat het bergafwaarts met de loopbaan van de linkspoot. Na twee seizoenen bij Girona heeft de winnaar van het EK Onder-21 van 2013 inmiddels eieren voor zijn geld gekozen en gaat hij dus in Qatar voetballen.

Het kan altijd nog slechter. Zo zit Gai Assulin al maanden zonder club sinds zijn vertrek uit Kazachstan bij Kairat Almaty. Ook de Israëlische aanvaller gold bijna tien jaar geleden ten tijde van zijn debuut voor Barça in een bekerduel met Cultural Leonesa als aanstormend talent, maar het bleef bij dat ene optreden. Een transfer naar Manchester City werd eveneens geen succes, waarna het ook bij Brighton niet wilde vlotten.

Zo zijn er meer voorbeelden van carrières die in de kiem werden gesmoord. De nog even voor Vitesse actieve Martí Riverola versleet al tal van kleinere clubs in Italië en Spanje en is inmiddels speler van Andorra FC, waarvan Piqúe de eigenaar is. Een andere oude bekende uit de Eredivisie, ex-Ajacied Isaac Cuenca, is op 28-jarige leeftijd actief in Japan, waar hij bij Sagan Tosu ploeggenoot is van de bijna gestopte Fernando Torres.

Isaac Cuenca speelde in het seizoen 2012/13 vijf wedstrijden voor Ajax.
Isaac Cuenca speelde in het seizoen 2012/13 vijf wedstrijden voor Ajax.

Ook de één jaar oudere Jonathan dos Santos voetbalt inmiddels niet meer in Europa. De Mexicaanse middenvelder gold net als zijn broer Giovani dos Santos als een van de grotere talenten van La Masia, maar speelde uiteindelijk maar 29 officiële duels voor Barça en belandde na drie seizoenen Villarreal bij Los Angeles Galaxy. Met 45 interlands voor Mexico kan van Dos Santos echter niet worden gezegd dat zijn loopbaan is mislukt.

Dat geldt ook zeker niet voor Marc Bartra, al zat een rol als de nieuwe defensieleider van Barcelona er nooit in. De voetballend sterke verdediger is een van de leden van de klas van Guardiola die het nog het langst volhield in Camp Nou. In 2016 vertrok hij na 103 officiële duels naar Borussia Dortmund. Inmiddels is de 28-jarige Bartra al anderhalf jaar een vaste waarde bij Real Betis. Bovendien heeft hij veertien interlands voor Spanje gespeeld.

Het zijn er dertien meer dan Cristian Tello. De rappe vleugelspits debuteerde in het seizoen 2011/12 onder Guardiola en speelde uiteindelijk 86 wedstrijden voor Barcelona, waarin hij twintig keer scoorde. Een basisplaats zat er door de hevige concurrentie in de voorhoede nooit in. Na verhuurperiodes bij FC Porto en Fiorentina verkocht Barça hem in 2017 aan Real Betis, waarmee hij een van de weinig van Peps protegés is die nog in La Liga speelt.

Zelfopgeleide spelers Barcelona die debuteerden onder Guardiola

Speler Positie Duels Barça Huidige club
Sergio Busquets Middenveld 536 Barcelona
Gerard Piqué Verdediging 499 Barcelona
Sergi Roberto Verdediging 245 Barcelona
Marc Bartra Verdediging 103 Real Betis
Thiago Middenveld 100 Bayern
Rafinha Middenveld 88 Barcelona
Cristian Tello Aanval 86 Real Betis
Martín Montoya Verdediging 67 Brighton
Isaac Cuenca Aanval 30 Sagan Tosu
Jonathan dos Santos Middenveld 29 LA Galaxy
Gerard Deulofeu Aanval 23 Watford
Marc Muniesa Verdediging 4 Al-Arabi
Oriol Romeu Middenveld 2 Southampton
Sergi Gómez Verdediging 1 Sevilla
Rubén Miño Doel 1 Logroñes
Alberto Botía Verdediging 1 Al-Hilal
Martí Riverola Middenveld 1 FC Andorra
Gai Assulin Aanval 1 Geen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.