Van Persie zorgt voor opluchting bij Feyenoord in aanloop naar topper

Reacties

Feyenoord is bij de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht dankzij Robin van Persie aan puntenverlies ontsnapt. Op een lange tijd frustrerende middag voor de Rotterdammers maakte de routinier uiteindelijk het verschil tegen het FC Utrecht van Dick Advocaat.

Van Persie zorgt voor opluchting bij Feyenoord in aanloop naar topper
Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Met FC Utrecht kwam een aangeslagen ploeg naar De Kuip. In de hoop het tij te keren in de Domstad koos Advocaat als opvolger van Jean-Paul de Jong zoals aangekondigd voor een 4-3-3-systeem. Cyriel Dessers was de spits en werd in de aanval geflankeerd door Oussama Tannane en Gyrano Kerk. Simon Gustafson moest als aanvallende middenvelder tegen zijn oude club voor de creatieve impulsen.

Maar Utrecht kwam in De Kuip zeker voor rust amper aan aanvallen toe. Feyenoord speelde dan wel vrij slordig, maar kreeg toch volop kansen. Met name Van Persie. De routinier zorgde met een individuele actie voor het eerste echte gevaar. Hij speelde bij de achterlijn linksback Leon Guwara uit en probeerde de bal in de verre hoek te krullen. Doelman David Jensen haalde opgelucht adem, omdat de bal naast ging. De goalie redde even later op een poging van Steven Berghuis na een poging van Van Persie, die het in de eerste helft nog aan de stok kreeg met Timo Letschert na een provocatie van de FC Utrecht-verdediger.

Feyenoord verhoogde de druk en Utrecht werd steeds meer teruggedrongen. Zeker door de focus op het verdedigen was het verbazingwekkend hoeveel vrijheid Van Persie zo nu en dan kreeg. Bij een vrije kopkans had de onfortuinlijke spits ook geen succes. De Feyenoorder kwam in de eerste helft in totaal tot liefst zeven doelpogingen, wat alleen al een gedeeld record zou zijn in dit Eredivisie-seizoen als het over een hele wedstrijd zou gaan.

Dick Advocaat (70) stuurt zijn ploeg bij tijdens zijn rentree in de Eredivisie.
Dick Advocaat (70) stuurt zijn ploeg bij tijdens zijn rentree in de Eredivisie.

Gezien het spelbeeld in de eerste helft was het verrassend hoe sterk FC Utrecht uit de kleedkamer kwam. De bezoekers beten van zich af en zorgden voor het nodige gevaar. De mogelijkheden werden alleen niet goed uitgespeeld. Zo verzuimde Utrecht toe te slaan nadat Sam Larsson simpel van de bal was gezet door Sean Klaiber, die Joris van Overeem in schietpositie bracht. De middenvelder besloot echter terug te leggen op Klaiber, waardoor de kans verloren ging.

In een poging Utrecht weer terug te dringen bracht Giovanni van Bronckhorst met nog een halfuur te gaan Nicolai Jørgensen. De van een blessure teruggekeerde Deen kwam dit keer niet als vervanger van Van Persie binnen de lijnen, maar loste Jens Toornstra af, waardoor Feyenoord met een spitsenduo ging spelen. Die keuze bleek de juiste. Jørgensen miste dan nog wel een enorme kopkans uit een voorzet van Van Persie, in de 87ste minuut werd alsnog de ban gebroken. Berghuis speelde Jeremiah St. Juste vrij met een pass achter zijn standbeen en de opgestoomde rechtsback vond met zijn voorzet Van Persie. De spits faalde dit keer niet in de afwerking, hij liet Jensen kansloos met een kopbal in de verre hoek: 1-0.

Zo kunnen de Feyenoorders toch nog met een goed gevoel naar de topper in Eindhoven (aftrap 16.45 uur) gaan kijken. De Rotterdammers staan met dertien punten uit zes duels derde en hebben afhankelijk van het resultaat bij de kraker van straks de aansluiting gevonden met PSV en/of Ajax.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Klasse en goals van Van Persie verbloemen een hoop bij Feyenoord'
'Advocaat heeft nog wel wat te sleutelen aan zijn 4-3-3 formatie'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.