Van Persie neemt Feyenoord tegen NAC bij de hand

Feyenoord is door de zege op NAC Breda naar de derde plaats geklommen. Robin van Persie was zondag in De Kuip de gevierde man, Ajax-huurling Benjamin van Leer ondanks een goed optreden de schlemiel.

Feyenoord
Feyenoord
4 - 2
NAC Breda
NAC Breda

Bijna een jaar geleden leverde het bezoek van NAC Breda aan De Kuip Feyenoord een even pijnlijke als historische nederlaag op (0-2). Het bleek de voorbode van een weinig verheffend seizoen, met de KNVB-beker als welkome pleister op de wonde. De wedstrijd tegen NAC stond dit keer voor de Rotterdammers in het teken het chagrijn van de start van het seizoen weg te nemen.

De Europese deceptie in Trencin, de valse Eredivisie-start in Doetinchem, de opvallende terugval in Heerenveen en het gekozen transferbeleid; er was genoeg aanleiding om op het veld ten koste van NAC de eigen aanhang te trakteren op een zorgeloze zondag. De intenties waren ook snel duidelijk. Halverwege de eerste helft had Feyenoord een stap in de goede richting gezet. Jerry St. Juste nam een vrije trap snel, Steven Berghuis zorgde voor het vervolg en Robin van Persie nam van dichtbij het sluitstuk voor zijn rekening; 1-0.

De derde treffer op rij in de Eredivisie voor de routinier kreeg geen vervolg. Sterker nog, Feyenoord maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Tyrell Malacia werd na ruim een half uur verrast door de snelheid van Mikhail Rosheuvel. De linksback greep de NAC-aanvaller vast en moest zijn actie bekopen met een strafschop. Gianluca Nijholt benutte deze buitenkans; 1-1.

De tegenslag kwam aan bij Feyenoord, dat moeite had zich te herpakken en na 45 minuten onder het geluid van een fluitconcert de kleedkamer opzocht. De voor rust onzichtbare Sam Larsson keerde niet terug op het veld. Met Mo El Hankouri als zijn vervanger hervond de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het ritme. NAC moest zich beperken tot tegenhouden van de Rotterdamse aanvalsgolven.

Doelman Benjamin van Leer bleek een grote sta-in-de-weg voor Feyenoord. De Ajax-huurling had een antwoord op de gevaarlijke inzetten van Berghuis, Jens Toornstra en Jan-Arie van der Heijden. Zijn optreden toonde aan dat de Bredase keepersklucht ten einde is. Na Mark Birighitti, Arijanet Muric en Karol Niemczycki was hij de vierde doelman in evenveel duels van NAC dit seizoen. Een wisseling van de wacht lijkt nu niet meer aan de orde.

Dankzij Van Leer overleefde NAC de Rotterdamse storm in de tweede helft. Toch werd zijn debuut er om de verkeerde reden eentje om niet snel te vergeten. De 2-1 van Feyenoord na ruim een uur kwam zelfs op zijn naam. Na een pass van Berghuis kopte Van Persie zeer knap in. Via de lat kwam de bal terug het veld in, om vervolgens via het been van Van Leer alsnog in het Bredase doel te eindigen.

In de 72ste minuut nam Van Persie eigenhandig de Rotterdamse zorgen weg. De aanvaller prikte na een kopbal van Eric Botteghin de bal achter Van Leer. Het bleek de genadeklap voor NAC, dat niet bij machte was om nog in de buurt te komen van het kunststukje van een jaar geleden. Tonny Vilhena zorgde voor meer vreugde in De Kuip, waar oud-Feyenoorder Mitchell te Vrede de eindstand op 4-2 bepaalde.

Feyenoord klimt door de zege naar de derde plaats in de Eredivisie met slechts een punt achterstand op nummer twee Ajax. NAC Breda zakt naar de zestiende plaats.