Van Nistelrooy sneuvelt, Kuijt in de basis

Marco van Bastens kritiek op de te geringe inbreng van Ruud van Nistelrooy heeft ook een direct gevolg voor de spits van Oranje. Niet hij maar Dirk Kuijt start in de basis tegen Portugal. Van Nistelrooy moet genoegen nemen met een plek op de bank in de achtste finale in Neurenberg.

Van Nistelrooy sneuvelt, Kuijt in de basis

'We willen direct druk zetten en op de helft van Portugal spelen', legde Van Basten zijn keuze voor de sleurende Kuijt uit. 'Ik denk dat hij daar een geschikte speler voor is.'

Twee andere spelers die op de wip leken te zitten, zijn er wel vanaf de start bij. Mark van Bommel is de rechtshalf en vervangt Rafael van der Vaart.

Khalid Boulahrouz behoudt zijn basisplaats en is rechtsback, waardoor van een rentree van John Heitinga geen sprake is. 'Op rechts hebben we met Mark en Robin al veel aanvallende kracht. Een echte verdediger erachter kan daar dan ook geen kwaad', aldus de bondscoach.

Bij Portugal zijn alle sterren van de partij. Deco is volledig hersteld van zijn pijntjes en moet Cristiano Ronaldo, Pauleta en Luis Figo zien te voeden. Bondscoach Luiz Felipe Scolari kiest verder voor dezelfde elf als tegen Iran.


Klik hier voor de basiselftallen van Nederland en Portugal.

Bekijk hier al onze video's