Van Newcastle tot UEFA Cup-finale: Nederland juichte door afgeschafte regel

Reacties

Nu de uitdoelpuntenregel verleden tijd is, moeten we ook afscheid nemen van een bepaalde vorm van Europese ontsnappingen. Een overzicht van vijf memorabele momenten waarop Nederlandse clubs konden juichen vanwege het aantal doelpunten dat ze in uitduels maakten.

Van Newcastle tot UEFA Cup-finale: Nederland juichte door afgeschafte regel
© Pro Shots

Donderdag werd bekend dat de UEFA na 56 jaar afscheid neemt van de 'uitdoelpuntenregel'. Vanaf komend seizoen zal er bij een gelijke stand over twee wedstrijden altijd een verlenging komen en, indien noodzakelijk, strafschoppen. Met andere woorden: als een ploeg thuis met 0-1 verliest en uit met 1-2 wint, dan is die ploeg niet automatisch meteen door. Dat was sinds 1965 wél het geval.

Natuurlijk, de regel heeft Nederlandse clubs ook een paar keer flink de das om gedaan. Heel recent nog, zelfs. In het magische Champions League-seizoen 2018/19 won Ajax in de halve finale op bezoek bij Tottenham Hotspur met 0-1, om in een dramatisch duel thuis met 2-3 te verliezen. En in 2004/05 ging het in dezelfde ronde mis voor PSV tegen AC Milan (2-0 nederlaag uit, 3-1 winst thuis). Dat betekende uitschakeling, terwijl het in de nieuwe situatie een verlenging zou betekenen. Maar Nederlandse clubs slaagden er dankzij de uitdoelpuntenregel ook een paar keer in om wél door te stoten. Een overzicht.

Feyenoord - Standard Luik
UEFA CUP 1973/74

Begin jaren 70 was het Nederlands voetbal toonaangevend in Europa. In 1970 won Feyenoord de Europa Cup I, in 1972, 1972 en 1973 flikte Ajax dat, waarna de Rotterdammers in 1974 de UEFA Cup wonnen. Dat deden ze door in de finale (toen ook nog over twee duels) af te rekenen met Tottenham Hotspur, maar bijna had de ploeg van trainer Wiel Coerver die eindstrijd niet gehaald.

In het heenduel van de achtste finale verloor Feyenoord namelijk met 3-1 bij Standard Luik, hoewel Jørgen Kristensen nog de 0-1 had gemaakt. Het leek in de return in De Kuip lang niet te gaan lukken, totdat Lex Schoenmaker en Willem van Hanegem hun ploeg met goals in de 61ste en 69ste minuut alsnog naar de volgende ronde schoten. De ene uitgoal bleek dus genoeg en daarna werden ook Ruch Chorzów, VfB Stuttgart en dus Spurs verslagen.

PSV - Bordeaux / Real Madrid
Champions League 1987/88

In 1988 won PSV de Europa Cup I door Benfica na strafschoppen te verslaan, maar in de kwartfinale én in de halve eindstrijd was de uitdoelpuntenregel de Eindhovenaren bijzonder gunstig gezind. Bij de laatste acht trof PSV de Franse club Girondins Bordeaux, dat thuis in het heenduel op voorsprong kwam via José Touré, waarna Wim Kieft kort voor rust de eindstand op 1-1 bepaalde. Een 0-0 thuis was daarna genoeg.

In de halve eindstrijd was het legendarische Real Madrid de opponent van PSV. Hugo Sánchez maakte er in Estadio Santiago Bernabéu al vroeg 1-0 van, voordat Edward Linskens een wel heel opmerkelijk doelpunt maakte. Zijn slappe rollertje leek een makkelijke prooi voor de Spaanse keeper Paco Buyo, maar ging tussen de benen van de goalie door tóch binnen. Ook nu was een 0-0 thuis genoeg, waarna de eindstrijd dus eveneens gewonnen werd.

Tekst gaat verder onder de foto.

PSV in 1988, voor de Europa Cup I-finale tegen Benfica.
© Pro Shots
PSV in 1988, voor de Europa Cup I-finale tegen Benfica.

Ajax - Torino
UEFA Cup 1991/92

Ook in 1992 werd de finale van de UEFA Cup over twee duels gespeeld. Zo ook de strijd tussen Ajax en Torino. Op 29 april speelden de Amsterdammers met 2-2 gelijk in Italië, dankzij goals van Wim Jonk en Stefan Petterson. Torino-spits Wálter Casagrande scoorde tweemaal, maar in de return in Amsterdam kwam hij twee weken later niet tot scoren. Dat lukte aan Ajax-zijde ook niemand, maar door het aantal doelpunten in de uitwedstrijd veroverde de ploeg van trainer Louis van Gaal de beker.

AZ - Newcastle United
UEFA Cup 2006/07

In het toernooi om de UEFA Cup van 2006/07 werd AZ uiteindelijk pas in de kwartfinale uitgeschakeld door Werder Bremen, maar ook de Alkmaarders wisten dat jaar wel wat de uitdoelpuntenregel inhield. Na de poule met Sevilla, Sporting Braga, Slovan Bratislava en Grasshopper Zürich te hebben gewonnen, stond Fenerbahçe op het menu. In Turkije scoorden Demy de Zeeuw, Nourdin Boukhari en Julian Jenner en nam AZ een 1-3 voorsprong, maar werd het uiteindelijk 3-3.

In Alkmaar leek het daarna mis te gaan voor het elftal van (wederom) Van Gaal, maar na een 0-2 achterstand richtte AZ zich op. Het werd 2-2 via Maarten Martens en Barry Opdam, die in de 87ste minuut voor opluchting zorgde. In de achtste finale tegen Newcastle United ging AZ met 4-2 onderuit op St. James' Park, mede door twee goals van Obafemi Martins, maar in Alkmaar werd het vervolgens 2-0. Beide keren waren Shota Arveladze en Danny Koevermans de gevierde mannen die voor een fraai succes zorgden.

FC Twente - Stade Rennes
UEFA Cup 2007/08

Twee seizoenen later (in 2008/09) slaagde FC Twente er niet in om de Champions League te bereiken, want Arsenal was in de voorronde veel te sterk. De Tukkers moesten het daardoor proberen in de UEFA Cup, maar ook daarin leek het niet goed te gaan. Op bezoek bij Stade Rennes werd er met 2-1 verloren, ondanks een goal van Romano Denneboom. In de Grolsch Veste bleef het lang 0-0, totdat Blaise N'Kufo in de 68ste minuut de bevrijdende goal maakte. FC Twente overleefde daarna ook de poule met Racing Santander, Manchester City, Schalke 04 en Paris Saint-Germain, maar daarna ging het mis tegen Olympique Marseille.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.