Australië moet ondanks slotoffensief met punt genoegen nemen

Het Australië van bondscoach Bert van Marwijk heeft het eerste punt op het WK gepakt. The Socceroos speelden gelijk tegen Denemarken: 1-1.

De Denen leken een makkelijke middag tegemoet te gaan, kijkend naar de beginfase van het duel. Denemarken domineerde en kwam via een fraaie treffer van Christian Eriksen al na zeven minuten op voorsprong. Australië had moeite met uitverdedigen en de bal kwam terecht bij Nicolai Jørgensen. De spits van Feyenoord bediende Eriksen met een hakje en de Tottenham Hotspur-speler schoot hard raak: 1-0.

Ondanks het sterke begin van Denemarken kreeg Australië na de openingstreffer steeds meer controle over de wedstrijd. Het leverde de ploeg van Van Marwijk echter weinig kansen op, want de Denen hielden het achterin goed dicht. Australië had een gelukje nodig en dat kwam er na 37 minuten. Na een handsbal in het strafschopgebied wees scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz na het bekijken van de beelden naar de stip. Mile Jedinak bleef koel en scoorde net als in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk vanaf elf meter: 1-1.

Na rust vielen beide ploegen aan en dat maakte de wedstrijd een stuk aantrekkelijker. Australië zorgde voor enkele goede aanvallen, maar vaak ging het bij de voorzet of de eindpass mis. De spelers in het strafschopgebied werden nauwelijks bereikt. Aan de andere kant zorgde Denemarken ook niet voor veel gevaar. Een inzet van Pione Sisto werd geblokt.

Australië drong steeds meer aan bij de Deense goal. Toen keeper Kasper Schmeichel mistastte bij een voorzet en Mathew Leckie de bal opnieuw voorgaf, was er niemand om binnen te tikken. Even later waagde Aaron Mooy van afstand een poging die naast zeilde. Sisto deed aan de andere kant hetzelfde en schoot ook naast. Australië kreeg in de slotfase nog twee grote kansen via invaller Daniel Arzani en Leckie, maar Schmeichel had een antwoord op beide pogingen. Zo bleef het 1-1.

De Denen, die nu vier punten hebben in Groep C, sluiten de groepsfase dinsdag af met een wedstrijd tegen Frankrijk. Australië treft dan Peru. The Socceroos staan op één punt.