Van Marwijk oogst lof met belangrijke boodschap

Reacties

VI-verslaggever Martijn Krabbendam is aanwezig in Rusland. Tijdens het WK volgt hij onder meer het Australië van bondscoach Bert van Marwijk op de voet. Geregeld komt hij met updates vanuit het kamp van The Socceroos.

Van Marwijk oogst lof met belangrijke boodschap

Als Nederlander ben je een buitenbeentje op dit WK. Ze vragen het recht voor z'n raap, de Russen, Australiërs, Belgen, Duitsers of welke nationaliteit je dan ook tegen het lijf loopt: 'Wat komen jullie doen op een toernooi waaraan je zelf niet eens deelneemt?'

Het antwoord stemt niet vrolijk: Team Kuipers fluit en in de Marokkaanse ploeg spelen jongens die in Nederland zijn geboren, maar sinds de wedstrijd van Australië tegen Frankrijk is er ineens wel begrip. Bert van Marwijk en zijn Nederlandse staf hebben de voetbalwereld verbaasd door de Franse sterren op een dusdanige manier te bespelen dat het duel in evenwicht was. De Haantjes wonnen na interventie van de VAR en doellijntechnologie, hoewel er natuurlijk wel individuele klasse aan voorafging. Daartegen kan een coach een team niet wapenen, maar Van Marwijk had zijn Socceroos in drie weken tijd zó goed geprepareerd, dat de kenners er bewonderend naar hadden zitten kijken. Direct na afloop betuigden de Franse vedetten al hun respect, niet veel later kwamende eerste app'jes uit het Braziliaanse trainingskamp en ook de Marokkaanse en Duitse internationals applaudisseerden online voor de geleverde prestatie.

Zonder het zelf te willen, zorgde Van Marwijk zo voor een Nederlands tintje op een Oranje-loos WK. Niet dat hij daar zelf mee bezig is – 'mijn eigen land vertegenwoordigen is nou niet bepaald iets wat bij mij leeft' – maar de manier waarop hij zijn Aussies had voorbereid, oogst lof, respect en is goed voor het imago van de Nederlandse coaches. Belangrijker nog dan dat, is de boodschap die Van Marwijk meegeeft: je hoeft niet de beste voetballers te hebben om tot resultaat te kunnen komen. Australië is trouwens niet het enige land dat dat voor elkaar kreeg. Mexico bedwong Duitsland (0-1), Zwitserland hield Brazilië op een gelijkspel (1-1) en Portugal pakte een punt tegen Spanje (3-3). Al vaak dit toernooi vormden de betere spelers niet het beste team.

Vanuit zijn vakantiehuis in Portugal volgt Ronald Koeman iedere wedstrijd van een WK dat hij met het Nederlands elftal moet missen, maar waar een landgenoot hem nog maar eens bevestigt dat de weg die hij is ingeslagen met Oranje, de juiste is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.