Van Marwijk: 'FC Utrecht haalt met Arzani een heel goede speler'

Reacties

Bert van Marwijk denkt dat FC Utrecht met Daniel Arzani in potentie een aanwinst in huis haalt. De voormalig bondscoach van Australië weet alleen niet hoe de 21-jarige aanvaller er fysiek voorstaat na twee jaar zonder  competitief voetbal.

Van Marwijk: 'FC Utrecht haalt met Arzani een heel goede speler'
© Pro Shots

Als Utrecht erin slaagt het papierwerk rond te krijgen, komt de zesvoudig international van Australië op huurbasis over van Manchester City. De Engelse grootmacht trok Arzani in de zomer van 2018 aan, nadat hij met Australië was uitgekomen op het WK in Rusland onder de vleugels van Van Marwijk. Op die mondiale eindronde was de in Iran geboren vleugelaanvaller met zijn leeftijd van negentien jaar en 163 dagen de jongste van alle deelnemers en kwam hij als invaller in alle drie de groepswedstrijden van de Socceroos in actie.

Van Marwijk selecteerde Arzani vlak na zijn komst in januari, nadat hij werd getipt over het talent. 'Hij was nog niet eens basisspeler bij zijn eigen club (Melbourne City, red.). Om zo'n jongen direct te selecteren, was eigenlijk al veel gevraagd.' Na een telefoontje met John van 't Schip besloot Van Marwijk de negentienjarige aanvaller er toch bij te halen. 'Van 't Schip kende hem wel, hij had daar een paar keer meegetraind en een paar keer meegedaan. Op basis van wat ik hoorde, heb ik hem geselecteerd en uiteindelijk heb ik hem meegenomen naar het WK.'

Van 't Schip had Arzani in het seizoen 2016/17 laten debuteren bij Melbourne City en tipte in die tijd ook Ajax over het talent. 'Dat kan ik zeker begrijpen. Die jongen heeft veel talent, alleen heeft hij het nog nauwelijks laten zien', weet Van Marwijk. 'Deze jongen heeft heel veel potentie. Hij doet me een beetje denken aan Jadon Sancho. Ik zeg niet dat hij zo goed is of zo goed wordt. Maar het is een jongen die vanaf de zijkanten het gevaarlijkst is, en aan beide kanten kan spelen. Hij kan vanuit het niets scoren, een kans creëren en het verschil maken.'

Van Marwijk bleef Arzani na het WK volgen. Na zijn transfer naar City verhuurde die club hem al gauw aan Celtic, maar in Schotland kwam zijn ontwikkeling tot stilstand door een zware kruisbandblessure. Het noodlot sloeg in oktober 2018 toe. Twintig minuten nadat hij als invaller zijn debuut had gemaakt tegen Dundee FC, liep Arzani zijn zware blessure op. In januari van dit jaar maakte hij na meer dan een jaar afwezigheid zijn rentree in een FA Cup-duel met Partick Thistle, maar het bleef bij die korte invalbeurt.

Mede doordat ook in Schotland de competitie niet werd uitgespeeld als gevolg van het coronavirus, heeft Arzani dit jaar dus nog heel weinig minuten gemaakt op het hoogste niveau. De afgelopen tien weken is de Australisch international hard aan het trainen, zodat hij er meteen kan staan bij een nieuwe club. Hoewel het onduidelijk is hoe fit Arzani is, snapt Van Marwijk dat Utrecht de talentvolle aanvaller wil aantrekken. 'Die halen met hem een heel goede speler binnen. Ik kan vanaf hier alleen niet beoordelen hoe fit hij is.'

Anekdote
Van Marwijk erkent dat Arzani een inhaalslag heeft te maken. Mede door zijn blessureleed heeft de nu 21-jarige aanvaller namelijk alleen een half seizoen als basisspeler in de Australische competitie als ervaring (in totaal 24 wedstrijden en twee goals voor Melbourne City). Maar het feit dat Manchester City hem aantrok, zegt volgens de 68-jarige oud-bondscoach genoeg over de potentie van Arzani. En dat illustreert hij met een mooie anekdote over zijn tijd dat hij bij de nationale ploeg van Australie met de aanvaller samenwerkte.

'Hij is een heel zelfverzekerde en intelligente jongen, maar dat kan ook tegen je werken. Toen we voor het eerst gingen lunchen met zijn allen, zeiden Mile Jedinak en Tim Cahill tegen hem: "Hey kid, come and sit here". Hij moest tussen Jedinak en Cahill komen zitten en dat is de rest van het WK zo gebleven. Die twee dwongen zó veel respect bij hem af, maar ze omarmden hem ook op een heel vriendelijke en professionele manier. Ze kenden hem niet, maar zagen dat hij talent had. En ik hoefde me geen zorgen meer over hem te maken.'

Australisch topscorer aller tijden Tim Cahill (50 goals, nummer 4) ontfermde zich tijdens het WK 2018 samen met aanvoerder Mile Jedinak over Daniel Arzani (nummer 17).
© Pro Shots
Australisch topscorer aller tijden Tim Cahill (50 goals, nummer 4) ontfermde zich tijdens het WK 2018 samen met aanvoerder Mile Jedinak over Daniel Arzani (nummer 17).
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.