Van Leeuwen moet NEC terugbrengen naar Eredivisie

Reacties

NEC heeft Ted van Leeuwen aangetrokken als technisch directeur. De Nijmeegse club vult daarmee eindelijk de vacature in die was ontstaan na het vertrek van Remco Oversier eind 2018. Van Leeuwen zat zonder baan nadat hij vorig jaar vertrok bij FC Twente.

Van Leeuwen moet NEC terugbrengen naar Eredivisie
© Pro Shots

'De club en de stad zijn natuurlijk geen onbekenden voor mij', zegt Van Leeuwen op de clubsite van NEC. 'NEC terugbrengen naar de Eredivisie is een uitdagend en derhalve prachtig project, dat zich niet beperkt tot het versterken van alleen het eerste elftal. NEC heb ik vroeger als journalist al van dichtbij meegemaakt. Dus ik ken de stad, de cultuur en de club. Ik heb NEC de laatste jaren van afstand bekeken en ik heb vertrouwen in het verhaal van de RvC en directie met betrekking tot de visie naar de toekomst toe.'

'Met mijn kennis en ervaring wil ik NEC meehelpen de stap naar de Eredivisie te zetten', vervolgt Van Leeuwen. 'Daarnaast wil ik meehelpen het fundament dat er ligt in de academie, scouting en het eerste elftal verder uit te bouwen en met mijn kennis van de laatste jaren met de mensen die er zijn stappen omhoog te maken. Ik kijk er naar uit te starten in Nijmegen. De tijd en de club zijn er rijp voor en ik ben er klaar voor NEC mee te helpen terug te keren naar de Eredivisie.'

Ervaring
Van Leeuwen heeft veel ervaring als technisch directeur, onder andere bij AGOVV, Vitesse en Twente. In het buitenland werkte hij bij Valletta (Malta), Anorthosis Famagusta (Cyprus) en Esbjerg (Denemarken). Bij AGOVV maakte Van Leeuwen naam door jonge spelers als Nacer Chadli en Dries Mertens aan te trekken en door te verkopen.

Door de jaren heen kreeg Van Leeuwen een reputatie van een technisch verantwoordelijke die met weinig middelen een goede selectie kon neerzetten. Dat deed hij ook bij FC Twente nadat de club was gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. In het daaropvolgende seizoen werden de Tukkers meteen kampioen.

Een jaar later nam Twente afscheid van Van Leeuwen nadat de club zich bij de terugkeer in de Eredivisie had gehandhaafd. Het boterde niet meer tussen de technisch directeur en algemeen directeur Paul van der Kraan. Door het sportieve verval na een vliegende start nam ook het gemor bij de achterban toe. Twente gooide het roer om en koos voor een nieuwe technische staf en een vernieuwde selectie met Jan Streuer aan het roer als technisch directeur.

NEC
Nu keert Van Leeuwen na zo'n anderhalf jaar zonder club te hebben gezeten terug in de voetballerij. Bij NEC is zijn opdracht duidelijk: een selectie samenstellen waarmee de Nijmeegse club serieus kan meedoen om promotie naar de Eredivisie. Na verwoede pogingen van NEC om in 2018 en 2019 met een dure selectie terug te keren op het hoogste niveau werd daarna pas op de plaats gemaakt.

Van td Oversier werd eind 2018 al afscheid genomen. Sindsdien had algemeen directeur Wilco van Schaik de technische touwtjes in handen met hoofdscout Nick Kersten en technisch commissaris Leen Looijen. Nu staat NEC op de zesde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Afgelopen woensdag werd de club in de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker uitgeschakeld door VVV-Venlo (1-2).

Bekijk hier al onze video's
Meer NEC
Meer over NEC
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.