Van jeugdspeler bij Barcelona naar op maandagavond tegen beloften

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 10 is dat Javier Espinosa, die FC Twente naar een klinkende zege op Jong FC Utrecht leidde.

Van jeugdspeler bij Barcelona naar op maandagavond tegen beloften

Iemand zal Espinosa wel verteld hebben dat in Nederland beloftenteams deelnemen aan de Keuken Kampioen Divisie en dat de entourages waarin gespeeld wordt niet altijd even inspirerend zullen zijn. De Spanjaard ondervond het op een frisse maandagavond in Utrecht waar hij met FC Twente een jeugdig Utrechts beloftenelftal onder de voet liep.

De entourage deerde Espinosa geenszins. De Spaanse spelmaker maakte zijn eerste twee treffers op Nederlandse bodem en blonk uit als creatief brein van de ploeg van trainer Marino Pusic. Niet in een kolkend stadion, maar op bezoek bij Jong Utrecht. Dat moet vreemd gevoeld hebben. Espinosa heeft gewoon 21 duels in de Primera División op zijn cv en scoorde daarin ook twee keer. Als speler van Villarreal en UD Almería acteerde hij op het hoogste Spaanse niveau.

Espinosa kwam als veertienjarige terecht in de Barcelona-opleiding. Als jongetje droomde hij van een doorbraak bij de Catalanen, maar hij bleef steken in Barcelona B. Voor die ploeg speelde hij van 2011 tot 2014 liefst honderd duels waarin hij veertien keer scoorde. Daarna sloeg hij aan het zwerven en was hij speler van Villarreal, UD Almería, Elche, Levante en Granada. FC Twente haalde hem afgelopen zomer naar Nederland. Espinosa ondertekende een tweejarig contract, volgend seizoen hoopt hij te schitteren in de Eredivisie.

Trainer Pusic liet Espinosa in eerdere wedstrijden nog vanaf de linkerkant spelen, maar centraal komt hij beter uit de verf. De Spanjaard heeft oog voor zijn medespelers, loert op zijn eigen kans en kan het spel versnellen. Als spelmaker weet hij de aanvallers te vinden en sluit hij aan voor teruggelegde ballen. Met Aitor Cantalapiedra en Rafik Zekhnini op de flanken en Tom Boere als centrumspits heeft Twente op papier een van de beste aanvalslinies in de Keuken Kampioen Divisie. Als de afstemming nog beter wordt, kan het nog genieten worden in Enschede. Met Espinosa als architect. In een land waar hij nooit gedacht had te gaan spelen, maar waar hij een vedette kan worden.

Espinosa is door zijn prima optreden tegen Jong FC Utrecht ook de nieuwe leider in het individueel klassement. Hij houdt de middenvelders Istvan Bakx, Branco van den Boomen en Richard van der Venne achter zich.

De topvijf van speeldag 10:

Javier Espinosa (FC Twente) 8,0
Kevin van Kippersluis (SC Cambuur) 8,0
Wouter van der Steen (FC Den Bosch) 8,0
Joeri Schroijen (MVV Maastricht) 7,5
Ole Romeny (NEC) 7,5

Algemeen individueel klassement:

1. Javier Espinosa (FC Twente) 6,86
2. Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,70
Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,70
Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 6,70
5. Bryan Smeets (TOP Oss) 6,65
Jaroslav Navratil (Go Ahead Eagles) 6,65
Anass Achahbar (NEC) 6,65
8. Danilo Pereira (Jong Ajax) 6,64
9. Bart Vriends (Sparta Rotterdam) 6,63
Matthew Smith (FC Twente) 6,63

Go Ahead en Cambuur leveren twee spelers aan elftal van de week
Komende vrijdag spelen Go Ahead Eagles en SC Cambuur tegen elkaar, deze speelronde leveren ze allebei twee spelers aan het elftal van de week. Zeven eenlingen completeren het elftal.

Kevin van Kippersluis had aan één helftje voldoende om tot man van de wedstrijd te worden uitgeroepen bij Cambuur-Helmond Sport. Zijn compagnon in de frontlinie bij de Leeuwarders, Nigel Robertha, verdiende ook een nominatie. Als derde aanvaller is de jonge NEC-belofte Ole Romeny in het elftal van de week te vinden.

Weekuitblinker Epinosa van FC Twente weet zich op het middenveld vergezeld door Bakx van koploper Go Ahead Eagles, Van den Boomen van het opgeleefde FC Eindhoven en Joeri Schroijen van MVV Maastricht. Die laatste nam zonder twijfel de mooiste goal van de speeldag voor zijn rekening met zijn late gelijkmaker tegen Jong PSV.

In het doel staat voor de tweede opvolgende week Wouter van der Steen. De door FC Den Bosch overgenomen sluitpost van SC Heerenveen is een belangrijke reden dat de Bosschenaren zich bovenin gemeld hebben. In de verdediging is er een plek ingeruimd voor Julian Lelieveld van Go Ahead Eagles, voor Daniël Breedijk van FC Dordrecht en voor Mitchell Bakker van Jong Ajax.

Alle rangen en standen uit de Keuken Kampioen Divisie vind je hier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.