Van Gaal schrijft Oranje-historie met overwinning op België

Reacties

Louis van Gaal heeft zondagavond dankzij de overwinning van Oranje op België het recordaantal zeges als bondscoach geëvenaard. Net als Dick Advocaat staat Van Gaal nu op 37 overwinningen.

Van Gaal schrijft Oranje-historie met overwinning op België
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
België
België

Daarbij moet worden aangetekend dat Van Gaal tijdens zijn derde termijn één wedstrijd vanaf de tribune aanschouwde. Tijdens het WK-kwalificatieduel met Noorwegen in De Kuip nam hij noodgedwongen plaats in de skybox, omdat hij in een rolstoel zat na een val met de fiets. Assistent-coach Danny Blind nam langs de lijn de honneurs waar, maar de overwinning komt wel op het conto van Van Gaal.

Van Gaal had in vergelijking met Advocaat vier interlands minder nodig om tot 37 zeges te komen. Met een winstpercentage van 63,8 procent hoort de bondscoach bij de best presterende trainers in de Oranje-historie. Alleen Marco van Basten en Bert van Marwijk wonnen verhoudingsgewijs nog iets vaker, maar zijn in absolute zin dus wel achterhaald door Van Gaal, die opvallend weinig interlands verloor.

bondscoaches met meeste zeges

Bondscoach Zeges Duels Winst%
Louis van Gaal 37 58 63,8%
Dick Advocaat 37 62 59,7%
Bob Glendenning 36 87 41,4%
Marco van Basten 35 52 67,3%
Bert van Marwijk 34 52 65,4%
Rinus Michels 30 53 56,6%
Guus Hiddink 26 48 54,2%
Elek Schwartz 19 49 38,8%

In drie termijnen verloor Oranje namelijk maar vier duels onder Van Gaal. Twee daarvan dateren van zijn eerste termijn (Portugal-thuis en Ierland-uit) en zorgden er wel meteen voor dat Nederland ontbrak op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Na zijn rentree in 2012 waren België en Frankrijk te sterk in oefenduels. Op het WK 2014 was Argentinië na penalty's te sterk, maar die halve finale telt als een gelijkspel.

In zijn derde termijn als bondscoach is Van Gaal nog ongeslagen. Sinds de voormalig trainer van Ajax, AZ, Barcelona, Bayern München en Manchester United het stokje vorig jaar overnam van Frank de Boer, speelde Oranje vier keer gelijk (tegen Noorwegen, Montenegro, Duitsland en Polen). De overige elf duels won het. Inclusief zijn vorige termijn is Van Gaal daardoor al 25 interlands ongeslagen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.