Van Gaal of Van Marwijk mogelijk met Australië naar WK

Reacties

Twee van de 32 gekwalificeerde landen zitten nog zonder bondscoach in aanloop naar het WK in Rusland. Bij Servië neemt Mladen Krstajic als interim voorlopig de honneurs waar van de ontslagen Slavoljub Muslin. De Australische voetbalbond nam vlak na de kwalificatie in november afscheid van Ange Postecoglou en zal uiterlijk begin februari duidelijkheid verschaffen over wie er in Rusland langs de lijn zal staan.

Van Gaal of Van Marwijk mogelijk met Australië naar WK

Momenteel zijn onder anderen twee Nederlanders trainers in beeld voor het bondscoachschap Down Under. Bert van Marwijk en Louis van Gaal circuleren op een lijst met nog enkele andere topcoaches. Een aantal van hen heeft zichzelf gekandideerd voor de vacante positie. Luiz Felipe Scolari, zonder baan sinds zijn vertrek bij het Chinese Guangzhou Evergrande en Marcelo Bielsa, zonder baan sinds zijn ontslag bij Lille, zouden graag met Australië naar het WK willen.

Ook Jürgen Klinsmann heeft gesolliciteerd naar de baan. Een mogelijk struikelblok bij het vastleggen van een grote naam vormt het jaarsalaris van 1 miljoen euro dat Australische bond hanteert, evenals de duur van het contract. Zo wil Scolari door na het WK, terwijl de bond op projectbasis met bijvoorbeeld Van Gaal aan een kort dienstverband denkt om daarna weer aan de toekomst te gaan bouwen.

In Australië is ook een stroming die graag een lokale coach aangesteld ziet worden. Voormalig Roda JC- en NAC Breda-aanvaller Graham Arnold is daarvoor de geknipte kandidaat. Hij is sinds 2014 trainer van Sydney FC, won met die club dit jaar de dubbel en werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in de A-League.

De uiteindelijke keuze zal binnen nu en zes weken worden gemaakt door een negenkoppige selectiecommissie die alle opties tegen elkaar zal afwegen. In dat panel zitten onder anderen de oud-internationals Mark Schwarzer, Marco Bresciano en Stan Lazaridis, assistent-trainer Ante Milicic, Eric Abrams, de technisch directeur van de Australische bond en twee experts van buiten.

De Australiërs zijn in Rusland ingedeeld in een groep met Frankrijk, Denemarken en Peru.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.