Van exit bij Ajax tot debuut in Oranje

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Simon Zwartkruis over spelers die de Ajax-opleiding de rug toekeerden.

Van exit bij Ajax tot debuut in Oranje

Ze kunnen deze week een klaverjasgroepje vormen bij Oranje, de internationals die vroegtijdig de jeugdopleiding van Ajax verlieten. Elk met een eigen verhaal. Met het debuut van Javairô Dilrosun in de nationale selectie van Ronald Koeman is hun aantal in de huidige spelersgroep op vier gekomen. In de zomer van 2014 vertrokken twee van hen van het Amsterdamse jeugdcomplex De Toekomst. Dilrosun wachtte na zijn zestiende verjaardag op zijn eerste contractaanbieding van Ajax, maar die kwam niet. Na bezoekjes aan de trainingscentra van Chelsea en Manchester City hakte de vleugelspits de knoop door: hij koos voor laatstgenoemde club. Afgelopen zomer streek Dilrosun neer bij Hertha BSC, waar hij zich in de selectie van Koeman speelde.

Ook Pablo Rosario vertrok in 2014 bij Ajax. Niet uit vrije wil, de middenvelder werd simpelweg niet goed genoeg bevonden. 'Achteraf gezien was dat het beste dat me kon overkomen', zou Rosario later zeggen. Hij putte extra motivatie uit zijn afwijzing in Amsterdam en dwong bij Almere City een transfer naar PSV af. Vorige maand debuteerde Rosario tegen België in het Nederlands elftal.

In een eerder stadium, in 2008, werd Quincy Promes op zestienjarige leeftijd weggestuurd bij Ajax. In zijn geval vanwege ongedisciplineerd gedrag. De aanvaller dreigde daarna aan lager wal te raken, maar vocht zich via Haarlem en FC Twente in Oranje. Afgelopen zomer nam Sevilla hem voor 21 miljoen euro over van Sparta Moskou.

Quincy Promes op de training van Oranje.
Quincy Promes op de training van Oranje.

In 2011 ruilde Steven Bergwijn de Ajax-opleiding in voor die van PSV, nadat hij in Amsterdam het plezier in voetballen was kwijtgeraakt. De 21-jarige aanvaller maakt een sterk seizoen door bij PSV en vierde vorige maand tegen Duitsland zijn debuut in Oranje.

Aldus braken vier geboren en getogen Amsterdammers door bij andere clubs dan Ajax. Waarna ze fors in waarde stegen. De website Transfermarkt.de schat de huidige marktwaarde van Bergwijn op twintig miljoen euro, evenveel als Promes. Dilrosun wordt ingeschaald op zeven miljoen, Rosario op vijf miljoen. Vooral die laatste twee schattingen zijn aan de voorzichtige kant, gezien hun stormachtige ontwikkeling. Alle vier leven ze hun eigen jongensboek. Het zijn boeken die ze bij Ajax niet graag zullen lezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.