Van Egmond snapt discussie PSV-penalty niet en verklaart afgekeurde goal Klaassen

Reacties

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond snapt de discussie niet die ontstond naar aanleiding van de penalty van PSV in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Jeroen Manschot gaf de Eindhovenaren een penalty na een handsbal van Wessel Dammers, maar daar waren ze bij FC Groningen na afloop woest om.

Van Egmond snapt discussie PSV-penalty niet en verklaart afgekeurde goal Klaassen
© Pro Shots

PSV won met 1-0 van FC Groningen, nota bene door de discutabele penalty die Manschot had gegeven op aanraden van de VAR. Zondag was er bij ADO Den Haag - Fortuna Sittard ook een handsbal, maar daar besloot Bas Nijhuis geen penalty te geven. Ondanks het feit dat hij eveneens naar het scherm werd geroepen. 'Ik snap de discussie niet helemaal. De speler steekt zijn arm naar rechts uit en het is dus gewoon strafbaar hands. Een volkomen terechte penalty', zegt Van Egmond bij ESPN.

Van Egmond snapt echter ook dat Nijhuis besloot om de penalty niet te geven: 'Ik kan me voorstellen dat de VAR hier een strafschop in ziet, maar ik kan me ook voorstellen dat Nijhuis twijfelt. Mijn voorkeur is toch een handsbal en penalty. Als je op een onnatuurlijke beweging jouw lichaam groter en langer maakt is het gewoon heel snel strafbaar hands, bijna altijd. Dat hebben we na de eerste seizoenshelft al iets bijgesteld om te voorkomen dat er te veel strafschoppen zouden komen, maar dit zijn gewoon duidelijke penalty's. We moeten daar een balans in zoeken en je merkt elke week hoe moeilijk dat is.'

Klaassen
Ook ging Van Egmond nog in op de afgekeurde goal van Davy Klaassen tijdens de thuiswedstrijd van donderdag tegen FC Utrecht (1-1). Volgens de assistent-scheidsrechter stond Klaassen buitenspel, maar omdat Klaassen en Mark van der Maarel allebei op de lijn van het vijfmetergebied stonden, was in de herhaling duidelijk te zien dat dit niet het geval was. Ook arbiter Allard Lindhout neigde ernaar te zeggen dat Klaassen een terechte goal was onthouden.

'We hebben die buitenspellijnen gekregen in onze software en op verzoek van de clubs hebben we afgesproken dat er niet wordt ingegrepen als iets niet voldoende duidelijk is. Het gaat dan om een marge van tien centimeter', aldus Van Egmond. Hij legt daarmee uit dat er niet wordt ingegrepen als het gaat om een marge van tien centimeter. 'De afspraak is er nog niet om het voordeel aan de aanvallende partij te geven. Dit risico hebben we vooraf ook gezien, maar er werd gezegd dat we één lijn moesten trekken en het kan dan dus gebeuren dat er een goal onterecht wordt afgekeurd.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.