Van Dijk of Ziyech: wie voegt zich in bijzonder FA Cup-rijtje?

Reacties

De lijst met Nederlandse FA Cup-winnaars wordt zaterdag sowieso uitgebreid, maar wie voegt zich met een eretitel bij zijn landgenoten? Virgil van Dijk en Hakim Ziyech staan tegenover elkaar.

Van Dijk of Ziyech: wie voegt zich in bijzonder FA Cup-rijtje?
Chelsea
Chelsea
ns
0 - 0
Liverpool
Liverpool

Van Dijk won met Liverpool bijna alles wat er te winnen viel. Dat bijna slaat op de bekertoernooien. Sinds zijn komst naar Anfield slaagde Liverpool er immers niet in om de FA Cup te winnen. Zaterdag volgt een nieuwe kans, als Liverpool via Chelsea de eerste FA Cup sinds 2006 kan winnen. Daarmee zou ook een bijzondere prestatie in leven blijven: Liverpool kan immers ook nog de Champions League winnen en heeft dit seizoen een (kleine) kans op de landstitel. Eerder dit seizoen werd de League Cup al gewonnen.

Ziyech kan zijn vierde prijs winnen in dienst van Chelsea. Vorig jaar was het raak in de Champions League en daarna legde de club uit Londen ook beslag op de Europese Super Cup en de WK-titel voor clubs. De in Dronten geboren aanvaller was dit seizoen goed voor twee doelpunten in vier bekerduels, maar is onder manager Thomas Tuchel geen vaste basisklant.

Welk team ook wint: een Nederlander gaat in de voetsporen treden van enkele landgenoten. Arnold Mühren was in 1983 in dienst van Manchester United de eerste Nederlander die een FA Cup won. De enige Nederlander die de Engelse nationale beker vaker dan twee keer won, was Dennis Bergkamp. Hij legde met Arsenal in 1998, 2002, 2003 en 2005 beslag op de cup.

De laatste Nederlander die de FA Cup won, was bijzonder genoeg Philippe Sandler met Manchester City. De verdediger kwam in het seizoen 2018/19 tot één bekerduel namens de huidige koploper van de Premier League en heeft dus officieel bijgedragen aan de bekertitel van de grootmacht. Nederlanders als Arjen Robben, Robin van Persie, Ruud van Nistelrooij, Sander Westerveld, Giovanni van Bronckhorst (tweemaal), Ed de Goey, Jaap Stam en Marc Overmars wonnen in het verleden ook de FA Cup.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.