Van Dijk met schrik vrij in kraker tegen Manchester City

Liverpool is zondag ontsnapt aan een nederlaag tegen Manchester City. Kort voor tijd veroorzaakte Virgil van Dijk een strafschop, maar de Nederlander haalde opgelucht adem toen Riyad Mahrez huizenhoog over schoot.

Liverpool
Liverpool
0 - 0
Manchester City

City kreeg door de misser van Mahrez niet zijn sportieve wraak op Liverpool. De ploeg van Pep Guardiola verloor vorig seizoen op Anfield zijn ongeslagen status in de Premier League en ging in de kwartfinale van de Champions League zowel uit als thuis onderuit tegen The Reds. Deze drie wedstrijden werden ware spektakelstukken. Het duel van zondag had echter meer weg van een schaakspel.

De start was nog wel zo veelbelovend. Mohamed Salah kreeg al in de derde minuut een goede kans en schoot net naast. Dit bleek echter direct de laatste kans van de eerste helft te zijn. Liverpool en City probeerden het wel, maar misten de creativiteit om gevaarlijk te worden. De bezoekers dachten na twintig minuten een penalty te verdienen vanwege een vermeende overtreding van Dejan Lovren op Sergio Agüero. Scheidsrechter Martin Atkinson zag er niets in en floot niet.

Een tegenvaller voor Liverpool, dat met Van Dijk én Georginio Wijnaldum aan de topper was begonnen, was dat James Milner al na een halfuur geblesseerd uitviel. Naby Keïta kwam als zijn vervanger binnen de lijnen en hij kon de eerste helft na zijn invalbeurt ook niet op gang brengen. Doelmannen Ederson Moraes (City) en Alisson Becker (Liverpool) werden voor de onderbreking geen enkele keer aan het werk gezet en 0-0 was dan ook een logische ruststand.

In de tweede helft kwam de wedstrijd wat meer tot leven, al bleven de kansen schaars. Pas na een kwartier was er weer echt een moment van opwinding, toen Mahrez namens City net voorlangs schoot. Een minuut later werd een volgend schot van Mahrez simpel gekeerd door Alisson; Ederson had aan de overkant geen moeite met een matig schot van Salah. De Egyptenaar schoot even later naast.

Een kwartier voor tijd kreeg Mahrez zijn derde kans van de wedstrijd. Ditmaal hield Alisson een schot in de korte hoek uit zijn doel. Mahrez was dus niet erg gelukkig in de afronding en het was dan ook verrassend dat hij vijf minuten voor tijd mocht aanleggen, toen Van Dijk met een overtreding op Leroy Sané een penalty veroorzaakte. Mahrez schoot hoog over en groeide zo uit tot de schlemiel.

Door het doelpuntloze gelijkspel op Anfield staan er na acht speelronden drie ongeslagen ploegen gedeeld bovenaan in de Premier League. City, Liverpool en Chelsea zijn in de Engelse competitie nog ongeslagen en staan op twintig punten.