Van Dijk in de basis bij cruciale duels Oranje: 'Hij maakt een scherpe indruk'

Reacties

Dick Advocaat heeft er tijdens zijn persconferentie geen doekjes om gewonden dat Virgil van Dijk in de basis staat bij de duels met Wit-Rusland en Zweden. De Southampton-verdediger krijgt de voorkeur boven Matthijs de Ligt.

Van Dijk in de basis bij cruciale duels Oranje: 'Hij maakt een scherpe indruk'

Van Dijk kende een roerige zomer. De centrumverdediger stuurde nadrukkelijk aan op een vertrek bij Southampton en werd daarom door manager Mauricio Pellegrino uit de selectie gezet. Na het verstrijken van de transferdeadline maakte hij zijn rentree bij de beloften en afgelopen week speelde hij voor het eerst weer een hele wedstrijd mee bij de hoofdmacht.

'Ik wist niet hoe snel ik hem erbij moest halen toen ik dat zag', vertelde Advocaat vrijdagmiddag. Dat die wedstrijd een dag na het bekendmaken van zijn definitieve selectie werd gespeeld maakte de bondscoach niets uit. 'Als ik iemand er graag bij wil hebben, haal ik hem erbij. Ik ga me geen zorgen maken over wat andere mensen daar van vinden. Van Dijk maakte een scherpe indruk op de training en ik vind hem iets verder dan De Ligt. Toen hij weer in het eerste speelde, wist ik niet hoe snel ik hem erbij moest halen.'

Een andere speler die normaal gesproken in de basis begint, Stefan de Vrij, ontbrak in de selectie van Advocaat. Dat leidde tot veel discussie de afgelopen dagen. 'Je kunt nu eenmaal geblesseerd raken. Bij Kevin Strootman was het heel duidelijk voor mij. Bij De Vrij was het niet zo duidelijk. Hij heeft zelf aangegeven dat hij zich niet goed voelde. Daar zit verder niets achter. Hij is een speler die graag voor het Nederlands elftal wil spelen. Daar zit niks achter, zo is die jongen helemaal niet.'

Wie treedt in de voetsporen van Kluivert, Overmars en Promes?

Ook Bas Dost kampte met een pijntje en sloeg een training over, maar de Sporting Lissabon-spits is fit genoeg om te spelen. 'We hebben hem bewust rust gegeven, omdat hij dan eventueel nog een rol kan spelen tegen Wit-Rusland', verklaarde Advocaat, die daarmee leek te doelen op een eventuele rol als pinchhitter. 

Advocaat was tevreden over de trainingen van zijn selectie tot dusver. 'We hebben donderdag nog getraind in Amsterdam, dat zag er allemaal wel fris uit. Beter dan bij de trainingen voor het duel met Frankrijk. Ik heb het idee dat ze er zelf nog in geloven. Met die uitstraling moeten we zaterdag ook beginnen, anders heeft het geen zin. Ik heb het volste vertrouwen dat we in ieder geval twee keer winnen.'

Ook van de invulling voor de positie onder de lat maakte Advocaat geen geheim. 'Jasper Cillessen speelt. Hij heeft de laatste vier wedstrijden bij mij gekeept. Ik wil zoveel mogelijk hetzelfde houden, ook in de achterhoede', aldus de bondscoach, die stelde dat het resultaat van Zweden zijn opstelling niet meer zal omgooien.

Zaterdag speelt Oranje in Borisov tegen Wit-Rusland, drie dagen later wacht met de confrontatie met Zweden het slotstuk van de WK-kwalificatie voor het toernooi in Rusland.

NB Overigens viel Dost tijdens de vrijdagtraining opnieuw uit, waardoor wederom een vraagteken achter zijn naam staat.

Mulder ziet in Babel nieuwe held tegen Wit-Rusland
'Als international schaam je je als je het WK niet haalt'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.