Van der Sar: 'We hopen de wereld van een Ajax-sausje te voorzien'

Ajax opende vorige week zijn eerste kantoor in de Verenigde Staten. De Amsterdamse club is begonnen met een vestiging in het hart van Manhattan en wil van daaruit de naam van Ajax verder uitdragen. Directeur Edwin van der Sar legt uit dat er meerdere redenen ten grondslag liggen aan de overzeese ambities.

Van der Sar: 'We hopen de wereld van een Ajax-sausje te voorzien'

De start in New York is een logisch vervolg op de samenwerkingen die Ajax eerder aanging in China, Japan, Australië en Zuid-Afrika. 'Ze zitten in de Verenigde Staten misschien niet te wachten op Ajax. Daarom moet je er zelf ook naartoe, je moet zelf je dingen goed voor elkaar hebben', zegt Van der Sar in een interview met Ajax TV.

'Dat hebben we ook in China laten zien, daar ben ik veelvuldig geweest en daar hebben we op voetbalgebied mooie deals kunnen sluiten met onder anderen Guangzhou R&F. Zoiets moet in Amerika ook mogelijk zijn. En dat komt je niet aanwaaien als je in Amsterdam blijft zitten, daarvoor moet je echt voet aan de grond hebben', aldus Van der Sar.

Ajax laat zich graag voorstaan op het opleiden van talent. Wanneer de club op dat gebied een bijdrage kan doen, dan is dat in de ogen van directeur Van der Sar al een goede stap. Er speelt echter een tweede belang: 'Er zijn bedrijven die vanuit Amerika de stap naar Europa willen maken. Amsterdam is een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Op die manier kunnen wij dat één-tweetje makkelijker maken.'

De opening van het kantoor in Manhattan ging gepaard met een prominente reclame voor Ajax op Times Square. Daar sierden de gezichten van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico en Daley Blind een grote reclamezuil. 'Dat is wel heel gaaf om zo te zien. Het is een fantastische eyecatcher geweest om dat te doen', vindt Van der Sar. De Ajax-directeur sluit niet uit dat de club nog verder gaat kijken dan de VS.

'Zuid-Amerika? Dat zou zomaar kunnen. Laten we het stap voor stap doen', aldus Van der Sar. 'We kunnen ook weer niet een te grote broek aantrekken. Maar met spelers als David Neres en gezien het succes met Davinson Sánchez denk ik dat het een hele interessante markt is. Voetbal is daar natuurlijk ook een bakermat van het ontwikkelen van talent. We hopen uiteindelijk wel de hele aardbol van een Ajax-sausje te kunnen voorzien.'

Bekijk hier al onze video's