Van der Sar en Overmars krijgen kwart miljoen bonus

Reacties

Over het seizoen 2016/17, waarin Ajax de finale van de Europa League haalde, hebben directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars een kwart miljoen euro aan bonussen ontvangen.

Van der Sar en Overmars krijgen kwart miljoen bonus

Dit blijkt uit de cijfers die de Amsterdammers openbaar hebben gemaakt (zie afbeelding onder). Omdat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is, moeten de financiën toegankelijk zijn. In de cijfers staat dat algemeen directeur Van der Sar een bonus van 245 duizend euro ontving, directeur spelersbeleid Overmars verdiende 255 duizend extra.

Dit zijn flinke bonussen als het vergeleken wordt met eerder verdiende salarissen. De hoge bonussen zijn overigens niet nieuw; zo schreef VI in 2016 al dat Overmars in totaal 347 duizend toucheerde. Het jaar daarvoor zat Overmars tegen de half miljoen aan.

Van der Sar verdiende over het seizoen 2016/17 het meest van de bestuurders. Dit komt mede door de 50 duizend die hij aan tekengeld verdiende. In november 2016 werd Van der Sar de algemeen directeur van Ajax.

Bonusconstructies Van der Sar en Overmars
Ajax duidt de bonusconstructie van Van der Sar in het jaarverslag als volgt: 'Voor Van der Sar geldt een variabele beloning die deels verband houdt met vooraf vastgestelde doelen op het gebied van leiderschap, communicatie, kostenbeheersing en behalen van commerciële budgetten en die deels verband houdt met de sportieve prestaties van het eerste elftal. De Raad van Commissarissen heeft vastgesteld dat de doelstellingen zijn gerealiseerd en daarom besloten aan Van der Sar een variabele beloning toe te kennen van 200 duizend en op basis van sportieve prestaties 45 duizend.'

Dit zijn de beweegredenen achter de bonussen van Overmars: 'Voor Overmars geldt een variabele beloning die deels verband houdt met de sportieve prestaties van het eerste elftal en deels verband houdt met vooraf vastgestelde doelen op het gebied van management en organisatie, het budget spelersbeleid en transferzaken. De Raad van Commissarissen heeft vastgesteld dat de doelstellingen zijn gerealiseerd en daarom besloten aan Overmars een variabele beloning toe te kennen van 75 duizend. Op basis van sportieve prestaties is een beloning van 180 duizend toegekend.'

Goed seizoen
De Amsterdammers stuntten afgelopen seizoen in Europees verband. De club werkte zich onder leiding van de inmiddels naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz naar de finale van de Europa League. In de eindstrijd werd verloren van Manchester United (0-2). In de competitie eindigde Ajax in dat voetbaljaar als tweede, achter Feyenoord.

In het huidige seizoen spelen de hoofdstedelingen geen Europees voetbal. In de voorronde van de Champions League was OGC Nice over twee duels te sterk, in het kwalificatietoernooi van de Europa League ging het mis tegen Rosenborg BK. Momenteel staat Ajax zevende in de Eredivisie. Onlangs maakt de formatie uit Amsterdam al zeer florissante jaarcijfers bekend.

Het financiële plaatje van de Ajax-bestuurders over het seizoen 2015/16.
Het financiële plaatje van de Ajax-bestuurders over het seizoen 2015/16.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.