Van der Maarel, de eeuwige strijd tegen twijfels in Utrecht

Reacties

Mark van der Maarel behoort tot het uitstervende ras clubvoetballers, maar toch geeft zijn club FC Utrecht hem maar geen duidelijkheid over zijn toekomt.

Van der Maarel, de eeuwige strijd tegen twijfels in Utrecht

Supporters van de Domstedelingen kunnen maar nauwelijks verkroppen dat deze clubjongen in hun ogen zo aan het lijntje wordt gehouden. Van der Maarel (26) is van de huidige spelersgroep het langst onafgebroken bij de selectie, dient het elftal op alle posities waar de trainer hem nodig heeft en is inmiddels reserve-aanvoerder achter Willem Janssen. 'En hij heeft zich enorm ontwikkeld', voegt Ton du Chatinier daaraan toe, de trainer die hem in 2009 liet debuteren.

Want lang waren er twijfels over de verdediger, die eigenlijk noodgedwongen in het eerste elftal kwam. 'Ze wilden destijds van de dure Tim Cornelisse af', herinnert Du Chatinier zich nog goed. 'Als vervanger wilden ze Davy De fauw halen, maar die bleek onhaalbaar. Daarop besloten we het maar met Mark te proberen.'

Moeilijk
Ondanks het succes met de club, met een memorabel Europees avontuur tegen Celtic, Liverpool en Napoli tot gevolg, beleefde Van der Maarel persoonlijk niet zijn leukste periode. 'Ik heb het hier ook niet altijd even makkelijk gehad', blikt hij nu terug op die tijd. 'Mark was geen zekerheidje', vult Du Chatinier aan. 'Je merkte het aan de supporters als hij aan de bal was.'

Maar diezelfde fans zien zeven jaar later dat Van der Maarel zich heeft ontwikkeld tot volwaardig Eredivisie-speler, een alleskunner die zijn beperkingen heel goed kent. Met bovendien hart voor de club, een echte teamspeler. 'Altijd prettig om mee te werken', spreekt Du Chatinier uit ervaring. 'Voerde al zijn taken altijd keurig uit. En als ik hem nu wat aanvallender zie spelen in dat systeem van Erik ten Hag, denk ik dat het hem erg goed ligt.' In de halve finale van het bekertoernooi tegen VVSB (3-0) was hij zelfs goud waard door zijn ploeg met de late 1-0 te bevrijden van alle druk.

Ton du Chatinier geeft Mark van der Maarel instructies voorafgaand aan zijn Eredivisie-debuut voor FC Utrecht tegen ADO Den Haag op 20 september 2009.
Ton du Chatinier geeft Mark van der Maarel instructies voorafgaand aan zijn Eredivisie-debuut voor FC Utrecht tegen ADO Den Haag op 20 september 2009.

Diezelfde Ten Hag heeft als trainer en technisch manager bij de Domstedelingen echter nog geen beslissing genomen over zijn reserve-captain. En hij moet ook nog even geduld hebben, laat algemeen directeur Wilco van Schaik weten. 'En dat weet Mark zelf ook. Het is echt een wereldgozer. Maar pas in een later stadium gaan we bekijken wat we doen met de aflopende contracten.'

Van der Maarel blijft het liefst in Utrecht. 'Ik heb hier alles, ben hier goed op mijn plek', spreekt hij zijn gevoelens uit. Vanwege zijn aflopende contract had hij de club afgelopen winter nog wat geld kunnen opleveren, maar zelf zag hij af van een Noors avontuur bij Aalesunds FK. 'Er staan hier mooie dingen te gebeuren', onderbouwt hij zijn reden om te blijven, ook al heeft hij geen zekerheid dat hij deel uitmaakt van die toekomst. En dat knaagt aan hem, maar zijn houding in deze situatie is tekenend voor zijn karakter.

Voorop in de strijd gaat hij met FC Utrecht voor de derde plaats in de Eredivisie en winst van de KNVB-beker. Aan de ene kant misschien een uitgelezen kans om een langer verblijf af te dwingen. Maar het tijdperk kan net zo goed in mineur eindigen, met een stille aftocht voor Van der Maarel. Als mens zou het verlies van deze cultuurbewaker voor de club in elk geval doodzonde zijn, vindt Du Chatinier. 'Als ze tegenwoordig in hun autootje stappen en knooppunt Oudenrijn voorbij zijn, weten de meesten al niet eens meer voor welke club ze spelen.'

Eredivisie-spelers die het langst onafgebroken voor hun club actief zijn
Speler Club In eerste elftal sinds
Bram van Polen PEC Zwolle 2007
Mark van der Maarel FC Utrecht 2009
Celso Ortiz AZ 2009
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.