Van der Eijk snapt woedende RKC'ers: 'Ik had liever geen penalty gegeven'

Bij RKC Waalwijk waren ze woedend nadat arbiter Sander van der Eijk in de absolute slotfase van de blessuretijd nog een penalty gaf aan FC Utrecht. Want hoewel de VAR nog keek naar de lichte overtreding op Gyrano Kerk werd de beslissing van Van der Eijk niet teruggedraaid. Ten onrechte, zo vindt de arbiter zelf.

RKC Waalwijk
1 - 2
FC Utrecht
FC Utrecht

Van der Eijk was er na afloop snel uit toen hij de beelden nog eens terug had gezien: 'Ik had hier liever geen penalty willen geven', zo zei de scheidsrechter na afloop van RKC Waalwijk - FC Utrecht bij ESPN. Maar hij gaf dus wel een penalty, hoewel hij de situatie zelf niet had beoordeeld. 'De bal komt van rechts en wordt voorgezet in de laatste minuut en mijn collega adviseert duidelijk: penalty, penalty. De speler wordt geraakt op de hak en ik neem die beslissing dus resoluut over', legt Van der Eijk uit waarom hij de penalty gaf.

Op het moment dat Van der Eijk de penalty gaf stond het 1-1 in Waalwijk en waren ook de drie minuten blessuretijd al verstreken. 'De check van de VAR duurde aardig lang dus dan weet je dat het spannend gaat worden, maar uiteindelijk werd de strafschop bevestigd', aldus de scheidsrechter, die achteraf liever zelf naar de situatie was gaan kijken. 'Ik kan altijd zelf nog een review aan vragen en dat had ik hier best kunnen doen. Er is op de beelden niet te zien of er wel contact is en als er contact is, is het de vraag of het een overtreding is. Dus ik had eigenlijk zelf willen kijken. Maar we nemen een beslissing en als die goed is, dan is die goed.'

Waarom Van der Eijk niet door de VAR naar het scherm werd geroepen om toch even zelf te kijken, durfde hij niet te zeggen: 'De VAR doet zijn werk en daar wil ik verder geen mening over vormen. Ik ben eindverantwoordelijk, daarom sta ik hier ook, maar ik had deze penalty liever niet willen geven.'