Van de Sanden bezorgt Oranje Leeuwinnen droomstart op EK

De Nederlandse vrouwen zijn het EK in eigen land begonnen met een overwinning op Noorwegen. Het duurde even voor de prima spelende ploeg van bondscoach Sarina Wiegman een gaatje vond in de defensie van de tweevoudig Europees kampioen, maar die moest halverwege de tweede helft toch het hoofd buigen: 1-0.

Na een jaar vriendschappelijk voetbal kon Oranje in de volgepakte Galgenwaard meteen aan de bak. De Noorse vrouwen waren vier jaar geleden nog verliezend finalist en hebben met spits Ada Hederberg, actief voor Champions League-winnaar Olympique Lyon, de Europees Voetbalster van het Jaar 2016 in de gelederen. In Utrecht bleek de Nederlandse aanval met Shanice van de Sanden (Liverpool), Vivianne Miedema (Arsenal) en Lieke Martens (Barcelona) echter minstens zo gevaarlijk.

De deze zomer naar Barcelona getransfereerde Martens kreeg in de eerste minuut al meteen een dot van een kans na een goede voorzet en dito actie over rechts van de rappe Van de Sanden, maar de Noorse keeper Ingrid Hjelmseth had het geluk dat ze precies op de goede plek stond om de inzet van dichtbij te pareren. In de veertiende minuut was Martens na een prima één-twee met Miedema opnieuw gevaarlijk met een schot van buiten de zestien. De 37-jarige Hjelmseth stond weer goed en tikte de bal over de lat.

De Noorse vrouwen hadden het in de openingsfase lastig met de aanvalsdrang van Nederland, maar kregen in de zestiende minuut een goede kans. Sari van Veenendaal kwam op tijd haar doel uit, zodat Caroline Graham Hansen op de Arsenal-sluitpost stuitte. De Nederlandse defensie moest vervolgens enkele keren aan de bak als Hansen of Hegerberg de weg naar het doel zocht. Het scheelde af en toe weinig, maar Van Veenendaal hoefde alleen in actie te komen bij een vrije trap van Maren Mjelde.

Shanice van de Sanden breekt in de 65ste minuut de ban uit een voorzet van Lieke Martens.

Aan de andere kant zag Hjelmseth de Nederlandse aanvallers regelmatig op zich blijven afkomen. Miedema schoot na een prima actie naast, maar een kopbal van Daniëlle van de Donk bezorgde de Noorse doelvrouw wel problemen. Meteen na rust scheelde het niet veel of Miedema had een voorzet van de regelmatig gevaarlijke Van de Sanden binnen kunnen tikken. Vanaf links bleef Martens voor dreiging zorgen door constant naar binnen te komen, maar ook zij kreeg de bal ondanks enkele gevaarlijke schoten niet langs Hjelmseth.

Het bleef daarom opletten voor Noorse uitvallen via Hegerberg en Hansen, al bleven de beste kansen voor Nederland. Dat kreeg in de 65ste minuut eindelijk loon naar werken toen Martens vanaf links eens een voorzet gaf en haar afgemeten pass op het hoofd van de naar binnen gekomen Van de Sanden belandde: 1-0. Na die bevrijdende treffer kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Een tweede Nederlandse goal was logischer geweest, maar ook die viel ondanks pogingen van Miedema niet meer.

De nipte overwinning op de mondiale nummer elf - Nederland staat twaalfde - betekent goed nieuws voor de kansen op een plek in de kwartfinale. Van de andere twee opponenten in Groep A staat met name België (22ste) minder hoog aangeschreven. De zuiderburen zijn op 24 juli de laatste tegenstander in Tilburg. Eerst wacht op 20 juli een confrontatie met Denemarken, dat op de FIFA-lijst slechts drie plaatsen lager staat en vier jaar terug nog halvefinalist was op het EK. Vanavond treffen de Belgen en de Denen elkaar.