Van de Nederlandse profs verdient 38 procent minder dan het modale loon

Reacties

Het door werkgeversorganisatie FBO en de spelersvakbonden ProProf en VVCS geregelde sociaal akkoord is omarmd in het betaalde voetbal. Zo maakten onder meer FC Twente en Heracles Almelo vorige week en PSV dinsdag bekend dat met de spelers overeenstemming was bereikt over het inleveren van salaris en veel clubs zijn hierover in onderhandeling met de selecties.

Van de Nederlandse profs verdient 38 procent minder dan het modale loon
© Pro Shots

In het sociaal akkoord zijn de inkomens verdeeld in categorieën; hoe hoger het inkomen, hoe hoger het inleverpercentage. Over de eerste 25 duizend euro hoeven spelers niets af te staan en de percentages lopen op tot maximaal twintig (vanaf een half miljoen euro). In de praktijk komt het erop neer dat een speler met het gemiddelde Eredivisie-salaris (291 duizend euro) ongeveer tien procent inlevert.

Overigens zegt het gemiddelde salaris weinig over de verdiensten van de meeste profs. Van de dik duizend voetballers verdienen er zo'n vierhonderd minder dan het modale loon in Nederland (36 duizend bruto per jaar). Dat komt neer op 38 procent van alle spelers. De helft van de Eredivisie-spelers toucheert minder dan een ton bruto per jaar.

In onderstaand artikelen duiken we dieper in op die collectieve salarisverlaging.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer Keuken Kampioen Divisie
Meer over Keuken Kampioen Divisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.