Van de Looi rustig na 'vrij bizarre' eerste helft Jong Oranje

Jong Oranje deed zich dinsdag voor rust ernstig tekort tegen de leeftijdgenoten uit Gibraltar. Coach Erwin van de Looi maakte zich geen zorgen om de improductiviteit.

Van de Looi zocht na 45 minuten met een vreemd gevoel de kleedkamer. De 0-0 stand op het scorebord in Almere deed geen recht aan de verhoudingen op het veld. 'Het was vrij bizar dat het 0-0 stond bij rust. We hebben volgens mij vijftien kansen gecreëerd en nog een penalty gemist.'

Toch had de coach geen angst dat het Jong Oranje ook na de rust zo zou vergaan. 'Ik was redelijk rustig, want het kan natuurlijk nooit dat je nog eens vijftien kansen mist. Dat bleek gelukkig niet het geval in de tweede helft.' Na rust liep Jong Oranje ook uit naar een comfortabele 6-0 zege.

Door het scoreverloop kon Van de Looi zijn plannen uitvoeren. 'We hebben de wissels door kunnen voeren zoals we het voor ogen hadden, met een half uur voor Brian Brobbey, Jurgen Ekkelenkamp en Mitchel Bakker en twintig minuten voor Kenneth Taylor en Devyne Rensch.'

Voor het beslissende duel in de jacht op een EK-ticket – een zege op Jong Wales op 11 juni volstaat – nam Van de Looi ook de zorgen weg over de tegen Gibraltar afwezigen Quinten Timber en Joshua Zirkzee. 'Ze waren er niet bij omdat ze wat eindeseizoenspijntjes hadden. We hebben gekeken naar wat de beste weg richting Wales zou zijn. Deze moesten we natuurlijk wel winnen, maar we hebben vooral richting Wales gekeken. Iedereen is topfit en gretig, dat is mooi. We hebben zin in zaterdag.'