Van de hemel naar de hel: tien jaar na de krankzinnige derby in de play-offs

Reacties

De streep door het restant van de competities in Nederland betekent dat er dit seizoen ook geen play-offs voor promotie/degradatie zullen zijn. Het maakt een herhaling van het spektakelstuk tussen Sparta Rotterdam en Excelsior, vandaag precies tien jaar geleden, voor dit jaar onmogelijk.

Van de hemel naar de hel: tien jaar na de krankzinnige derby in de play-offs
© Pro Shots

Echt leuk was de Rotterdamse derby, in de finale van de play-offs, niet. Net als de eerdere ontmoeting in Kralingen (0-0) viel er ook in de return op Het Kasteel lange tijd weinig te genieten. Een volgend doelpuntloos gelijkspel, en een daarbij horende verlenging, leken onvermijdelijk. Tot Luis Pedro vlak voor tijd namens de bezoekers onderuit werd gehaald door Sparta-doelman Cor Varkevisser. Penalty Excelsior.

Guyon Fernandez stapte vol zelfvertrouwen achter de bal, maar liet het buitenkansje liggen. Hij schoot ver naast en Varkevisser haalde opgelucht adem. Fernandez kon wel door de grond zakken: zeker toen Erik Falkenburg twee minuten later na een verre ingooi de bal doorkopte en de verder onzichtbare Rydell Poepon Sparta op voorsprong zette: 1-0. Het Kasteel ontplofte, coach Aad de Mos sprintte naar zijn feestvierende spelers bij de cornervlag. De blessuretijd was reeds ingegaan. Dit kon niet meer fout gaan.

Dat bleek een onjuiste inschatting. Sparta zette na de aftrap die volgde geen druk meer op de bal, die naar de naar voren gestormde Leen van Steensel werd geramd. Van Steensel won het luchtduel en bracht de bal bij Fernandez, die zijn misser van eerder goed maakte met een heerlijke trap. 1-1. De Spartanen op het veld zakten door hun knieën, die op de tribune – sommigen nog feestend met een drankje in de hand – draaiden zich verschrikt om, staarden verwilderd voor zich uit en sloegen massaal een hand voor hun mond.

'Van de hemel in de hel', zo beschreef Sparta-coach De Mos zijn gevoelens in de FOX Sports documentaire De Laatste Vijf Minuten. De klap van Fernandez kwam zijn ploeg niet meer te boven, waardoor Sparta voor de tweede keer in de clubgeschiedenis degradeerde uit de Eredivisie. En net als in 2002 was dat door toedoen van Excelsior.

Lees het uitgebreide verhaal over Sparta Rotterdam - Excelsior van 16 mei 2010 via VI PRO. 'Onze spelers deden precies wat moest, maar hoe die bal erin gaat, dat verzin je niet.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.