Van de Beek ziet Rashford de show stelen bij klinkende CL-zege op Leipzig

Donny van de Beek mocht weer eens in de basis starten bij Manchester United, dat woensdagavond afrekende met RB Leipzig. De Nederlander zag hoe Marcus Rashford de show stal op Old Trafford. Hij scoorde als invaller liefst drie keer.

Manchester United
5 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

Van de Beek mocht voor het eerst in een maand weer aan de aftrap verschijnen bij Manchester United. Na zijn basisoptredens in het League Cup-toernooi tegen Luton Town en Brighton & Hove Albion eind september moest de 23-jarige miljoenenaankoop het telkens doen met korte invalbeurten in de Premier League en de Champions League, in totaal kwam hij in die competities pas 61 minuten in actie. Zaterdag bleef hij zelfs de hele wedstrijd op de bank in de topper tegen Chelsea (0-0), iets wat leidde tot veel ophef in Engeland.

Tegen RB Leipzig, vorig seizoen nog halvefinalist in de Champions League, mocht Van de Beek het weer laten zien. De Nederlander startte op een viermansmiddenveld met ook Nemanja Matic, Fred en Paul Pogba. Bruno Fernandes begon op de bank. Anthony Martial en Greenwood waren de twee spitsen voor Manchester United, dat uitstekend aan de wedstrijd begon. Fred kreeg al snel een goede kans voor The Red Devils, die de energieke openingsfase na 21 minuten alsnog beloond zag worden. Pogba stuurde Greenwood diep en de jonge Engelsman schoof de bal rustig in de verre hoek: 0-1, zo oordeelde ook de VAR na het nauwkeurig bestuderen van de beelden.

Die 0-1 voorsprong nam Manchester United mee de rust in en die voorsprong kwam eigenlijk ook bijna nooit in gevaar. De defensie van United werd nauwelijks op de proef gesteld en met Pogba als heerser op het middenveld had de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer de wedstrijd ogenschijnlijk onder controle.

In de tweede helft bleef Van de Beek ijverig en schreeuwde hij kort na rust om een penalty. Ibrahima Konaté, die niet veel later ook David de Gea nog eens zou testen met een goede kopbal, zou hands gemaakt hebben. De scheidsrechter en de VAR wilden van niets weten, tot teleurstelling van Van de Beek, die uiteindelijk na 68 minuten werd vervangen door Bruno Fernandes. De Portugees had slechts acht minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Met een prachtige pass stuurde hij zonder te kijken Rashford diep. Hoewel de vlag direct omhoog ging, liet de arbiter doorspelen. Rashford rondde af en zijn goal werd direct afgekeurd, maar de VAR zag hoe Rashford toch nog op zijn eigen helft stond bij de pass van Fernandes: 2-0.

De beslissing was daarmee een feit en dat was helemaal het geval toen Rashford ook nog eens zijn tweede maakte na dom balverlies van invaller Marcel Sabitzer, die even later ook nog eens een penalty veroorzaakte door Martial neer te halen. Geen beste invalbeurt voor Sabitzer, die daarmee mede verantwoordelijk was voor zowel de 3-0 als de 4-0.

Voor Rashford, die pas in de 63ste minuut inviel, was het daarmee nog niet genoeg. De 22-jarige Engelsman schoot kort voor tijd ook nog de 5-0 tegen de touwen en maakte zijn hattrick daarmee compleet. Manchester United is daardoor nog foutloos na twee lastige Champions League-wedstrijden. Vorige week werd Paris Saint-Germain met 1-2 verslagen en woensdagavond moest ook RB Leipzig, waar Justin Kluivert nog een kwartier voor tijd inviel, eraan geloven.