Van de amateurs naar de Premier League: Mpanzu schrijft een waar sprookje

Reacties

Pelly Ruddock Mpanzu heeft zaterdag op Wembley Engelse voetbalhistorie geschreven. De middenvelder van Luton Town is de eerste speler ooit die vanuit de amateurs naar de Premier League is gegaan met dezelfde club.

Van de amateurs naar de Premier League: Mpanzu schrijft een waar sprookje
© Pro Shots

De inmiddels 29-jarige Mpanzu kwam in januari 2014 binnen bij Luton Town, dat destijds in de National League speelde. Dat is het hoogste amateurniveau, net onder de vier profcompetities. Met de vanuit de jeugd van West Ham United overgenomen defensieve middenvelder aan boord slaagde Luton Town erin om te promoveren naar de League Two.

Na vier jaar op het vierde niveau volgde een volgende promotie, naar de League One. Van daaruit gingen The Hatters direct door naar het Championship. Luton Town speelde de laatste vier seizoenen op het tweede niveau en verzekerde zich zaterdag van promotie naar de Premier League. Mpanzu heeft de hele rit naar de top meegemaakt.

Mpanzu speelde tot dusver 366 wedstrijden voor Luton Town, dat nog nooit in de Premier League speelde. De club stemde begin jaren negentig voor de invoering van de lucratieve competitie, maar degradeerde precies in het jaar (1992) dat de Premier League begon van het hoogste niveau. Vervolgens volgde een diepe duik, met dus zelfs amateurvoetbal, maar nu hoort Luton Town weer bij de grote jongens. Voor Mpanzu is dat helemaal bijzonder.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.