Van Conference-broekie tot international: Wilson bewijst dat het kan

Reacties

Callum Wilson speelde begin dit decennium nog op het vijfde niveau van de Engelse voetbalpiramide, maar geldt inmiddels als stand-in van Harry Kane bij de nationale ploeg. Zelf heeft de 27-jarige spits daar onlangs de lange weg naar zijn interlanddebuut nooit aan getwijfeld.

Van Conference-broekie tot international: Wilson bewijst dat het kan
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
2 - 1
Engeland
Engeland

Wilson maakte in november 2018 tegen de Verenigde Staten voor het eerst zijn opwachting voor Engeland en scoorde toen ook meteen. Sindsdien is de aanvaller van AFC Bournemouth een vast gezicht in de selectie van bondscoach Gareth Southgate, maar kwam hij alleen nog als invaller in actie in het EK-kwalificatieduel met Montenegro en de Nations League-troostfinale tegen Zwitserland.

Gezien de concurrentie is dat ook helemaal niet zo verwonderlijk. 'Als ik hier kom, probeer ik gewoon goed te trainen, op mijn kans te wachten en geduldig te zijn', zegt Wilson in Engelse media. 'Harry is een geweldige speler. Ik ga ook niet zeggen dat ik hem uit de ploeg wil spelen, maar met blessures en andere dingen die er kunnen gebeuren moet je klaar zijn om je kans te grijpen, wanneer die zich ook aandient.'

Conference
Die houding heeft Wilson al ver gebracht in zijn carrière, waarin het succes hem zeker niet kwam aanwaaien. Coventry City verhuurde hem in het begin van zijn loopbaan aan Conference-clubs Kettering Town en Tamworth. Zijn echte doorbraak beleefde de aanvaller pas in het seizoen 2013/14, toen hij in de League One 21 keer scoorde voor Coventry. Het leverde hem een transfer naar Bournemouth op.

Ook toen Wilson nog ver verwijderd was van een optreden in de Premier League, bleef hij onverminderd geloven in zichzelf. 'Toen ik op huurbasis speelde voor Kettering en Tamworth, zei ik al dat ik op een dag voor Engeland zou uitkomen.' Zichzelf heeft hij dus niet verbaasd. 'Iedereen noemt me altijd zelfverzekerd. Maar als je niet in jezelf gelooft dat je zover kan komen, gaat dat je ook niet lukken.'

Callum Wilson scoort op 20 september tegen Southampton. De spits van AFC Bournemouth wordt door de tabloids al gelinkt aan Manchester United.
© Pro Shots
Callum Wilson scoort op 20 september tegen Southampton. De spits van AFC Bournemouth wordt door de tabloids al gelinkt aan Manchester United.

Zijn ambitie om in de Premier League te spelen en het te schoppen tot international heeft hij overigens alleen uitgesproken tegenover familie en vrienden. 'Ik heb andere spelers er nooit over verteld. Dat zou getuigen van weinig respect, aangezien veel van hen al wat ouder waren en die kans nooit hebben gekregen. Dan zouden ze denken: Moet je dat broekie zien dat zegt dat hij voor Engeland gaat spelen, ga toch weg.'

Zijn familie en vrienden steunden hem. 'Ze zeiden allemaal: "Ga ervoor". Soms speelde ik een verschrikkelijke wedstrijd en dacht ik dat het er nooit zou van komen, maar je moet erin blijven geloven en kijk waar ik nu sta', verhaalt Wilson. 'En toen ik er eenmaal stond, had ik het gevoel dat ik het al had meegemaakt, omdat het al die tijd in mijn hoofd zat. Mijn doel is altijd geweest om in de Premier League en de nationale ploeg te spelen.'

En dat terwijl hij ook na zijn debuut op het hoogste niveau te maken kreeg met tegenslag. Tot twee keer toe hield een zware knieblessure hem langdurig aan de kant: in het seizoen 2015/16 en een groot deel van 2017. Wilson kwam echter ijzersterk terug, scoorde afgelopen seizoen veertien keer voor Bournemouth in de Premier League en is ook nu weer op dreef met vijf goals in de eerste acht competitiewedstrijden.

Vardy
En dus is hij inmiddels een vast gezicht bij de Engelse nationale ploeg, waar hij met zijn snelheid feitelijk de opvolger is van Jamie Vardy, die Southgate vorig jaar liet weten in principe niet meer beschikbaar te zijn voor de nationale ploeg. Opmerkelijk genoeg legde ook de spits van Leicester City een lange weg af naar de nationale ploeg van Engeland. Ook in dat opzicht is Wilson dus een waardig vervanger van de voormalig spits van Fleetwood Town.

Spelersprofiel

C. Wilson


Geboortedatum:
27 februari 1992
Leeftijd:
32
Geboorteplaats:
Coventry
Nationaliteit
Engeland
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
66 kg
Huidige club:
Newcastle United
EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
7
0
1
37-6
+31
21
2
Tsjechië
8
5
0
3
13-11
+2
15
3
Kosovo
8
3
2
3
13-16
-3
11
4
Bulgarije
8
1
3
4
6-17
-11
6
5
Montenegro
8
0
3
5
3-22
-19
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.