Van Bronckhorst legt uit waar het misging bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst is erg teleurgesteld na de nederlaag van zijn ploeg tegen Excelsior zondagmiddag (2-1). 'Ik sta hier met een heel ander gevoel dan vorige week.'

Van Bronckhorst werd door FOX Sports gevraagd om uitleg. 'Ik vond de mindset in de eerste helft niet optimaal. We hanteerden niet het juiste tempo, waardoor de tegenstander eigenlijk heel makkelijk overeind bleef. We hebben de eerste helft ook niet veel grote kansen gekregen. Een schot van Jens (Toornstra, red.) en een kopbal van Robin (van Persie, red.), dat was het wel. De ruimte lag aan de zijkant bij de backs. De keren dat we hen bereikten, werd het ook meteen gevaarlijk.'

Na rust ging het beter en kwam Feyenoord zelfs nog op voorsprong. 'In de tweede helft schroefden we het tempo op en lieten we de bal beter rondgaan, waardoor Excelsior uit positie ging lopen. We kwamen op 0-1 en dan heb je de tegenstander waar je hem wil hebben. Er kwam meer ruimte voor ons en we kregen kansen, dan moet je de 0-2 maken. In plaats daarvan krijg je de 1-1 tegen en kan Excelsior weer compact gaan spelen.'

Feyenoord had in Kralingen niet de creativiteit om door de compacte defensie van de thuisploeg heen te spelen. 'Maar creativiteit zit hem ook in het verplaatsen van het spel. De ruimtes lagen altijd aan de andere zijkant, dat hebben we niet benut', aldus Van Bronckhorst, die zijn ploeg in de slotfase ook nog een punt zag weggeven. 'Als er een bal bij de tweede paal komt en je loopt niet mee, dan krijgt iedere tegenstander kansen.'