Feyenoord heeft woensdag met moeite Giovanni van Bronckhorst op bezoek bij Fortuna Sittard een passend afscheidscadeau gegeven.

Fortuna Sittard
1 - 4
Feyenoord
Feyenoord

De thuisnederlaag tegen ADO Den Haag was een smet op het afscheid van Van Bronckhorst, die drie dagen na het uitzwaaien in De Kuip in Sittard dan echt voor het laatst op de Feyenoord-bank zat. In de andere dug-out nam ook een afzwaaiende trainer plaats. In het nieuwe technische beleid van Fortuna Sittard is geen plaats meer voor Eijer, wiens doorlopende contract een jaar eerder wordt beëindigd.

Het werd een uitzwaaiwedstrijd met meerdere gezichten. De uitgesproken wens van Van Bronckhorst – afscheid nemen met een overwinning – was zichtbaar in de start van Feyenoord. De 0-1 van Orkun Kökcü in de zesde minuut kwam de Rotterdammers gezien het spelbeeld en de kansen ook toe. De aanvaller verraste Fortuna-goalie Alexei Koselev in de korte hoek, waarbij de vervanger van de geblesseerde Sam Larsson het geluk had dat zijn poging van richting werd veranderd.

Misschien wel tekenend voor het Feyenoord van dit seizoen beet de Rotterdamse ploeg niet door. Sterker nog, Fortuna Sittard nam het initiatief over. Mede door toedoen van Tyrell Malacia en Kenneth Vermeer bleef de 1-1 lange tijd van het scorebord. De even fraaie als verdiende gelijkmaker viel uiteindelijk kort voor rust. Jorrit Smeets nam op de rand van het strafschopgebied de bal na een afgeslagen vrije trap aan en liet vervolgens met een volley Vermeer kansloos.

Met Tonny Vilhena als verse kracht deed Feyenoord, dat begon met Dylan Vente als nummer 10, een poging orde op zaken te stellen in het volle Limburgse stadion. Steven Berghuis was tot twee keer toe dicht bij een tweede Rotterdamse treffer. In de 65ste minuut werd hem in eerste instantie door hands van Kai Heerings een goal onthouden. De aanvaller kreeg een herkansing nadat Serdar Gözübüyük op advies van de VAR tot een strafschop en een rode kaart besloten had.

Berghuis dacht met een Panenka de actie van Heerings af te straffen. De uitvoering liet te wensen over, zodat Koselev de 1-2 kon voorkomen. Lang liet die tweede Rotterdammers echter niet meer op zich wachten. Op aangeven van Kökcü werkte Nicolai Jørgensen de bal achter de Fortuna-goalie. De Deense spits maakte het karwei acht minuten later met een rake kopbal af. De Deense productie en de revanche van Berghuis in de laatste minuut waren genoeg om Van Bronckhorst met een zege definitief uitgeleide te doen.

Gentleman Gio: ieder seizoen een prijs voor de succesvolste Feyenoord-trainer