Van Bronckhorst evenaart Van Hanegem, record voor Van den Brom

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Met vijf duels is het zondag druk in de Eredivisie. Feyenoord en Vitesse verzorgen het sluitstuk van de speelronde.

Van Bronckhorst evenaart Van Hanegem, record voor Van den Brom

Heracles Almelo - FC Emmen

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Met vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag is Heracles Almelo extreem goed begonnen aan het seizoen. FC Emmen voerde bij aanvang van dit Eredivisie-weekeinde het rechterrijtje aan met zeven punten.

• Kristoffer Peterson staat al op zeven goals en deelde daarmee na zes speelrondes met Nasser El Khayati de eerste plaats op de topscorerslijst. Na Hennie van Nee in 1964 is de Zweed pas de tweede Heraclied die na zes duels zoveel doelpunten heeft gemaakt.

Heracles Almelo legde vorige week De Graafschap over de knie.

FC Emmen-spits Nicklas Pedersen loste in zijn laatste 194 minuten in de Eredivisie geen enkel schot. De zomeraanwinst kwam ook nog niet tot scoren.

Slechts twee keer eerder totaliseerde Heracles Almelo na zes Eredivisie-speelrondes meer punten dan de dertien van nu. In 1964/65 stond de teller in deze fase van het seizoen op zestien punten (omgerekend naar het driepuntensysteem), in 2015/16 had Heracles na zes duels vijftien punten bij elkaar gespeeld.

FC Emmen zegevierde in twee van zijn eerste drie uitduels als Eredivisionist. Slechts vier clubs pakten ooit minimaal negen van de maximale twaalf punten in hun eerste vier uitwedstrijden. Alles is omgerekend naar het driepuntensysteem.

FC Emmen verloor vorige week nipt van PEC Zwolle.

• Heracles Almelo zette zijn laatste drie Eredivisie-duels in winst om. Drie jaar geleden kwam de club uit Overijssel voor het laatst tot een reeks van vier zeges op rij.

Historie

• Door het Eredivisie-debuut van FC Emmen wordt dit de eerste Eredivisie-ontmoeting tussen deze twee teams. In de Eerste Divisie dateert de laatste editie van Heracles Almelo - FC Emmen uit 2004/05. Het werd 3-2.

• Heracles Almelo klopte FC Emmen in de laatste zes confrontaties, waaronder die in het TOTO KNVB-bekertoernooi in 2014 (6-2).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - PEC Zwolle

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• AZ maakte afgelopen weekeinde tegen FC Groningen een einde aan een reeks van drie Eredivisie-duels zonder overwinning. De Alkmaarders totaliseren elf punten, vijf meer dan PEC Zwolle. Vorige week rekenden De Blauwvingers af met FC Emmen.

Sinds de zomer van 2017 keerde AZ-doelman Marco Bizot drie strafschoppen in de Eredivisie, meer dan elke andere keeper.

In de laatste drie Eredivisie-duels hield PEC Zwolle twee keer de nul, net zo vaak als in de voorgaande negentien competitieduels in 2018.

AZ zette tijdens de vorige speelronde FC Groningen opzij.

Voor de 136ste keer fungeert John van den Brom als coach van AZ in een Eredivisie-wedstrijd. Daarmee evenaart de oud-prof het clubrecord van Georg Kessler en Louis van Gaal.

• Tijdens de eerste zes speelrondes was Oussama Idrissi rechtstreeks betrokken bij liefst 35 doelpogingen van AZ. Voorafgaand aan dit weekeinde waren slechts drie Eredivisie-spelers bij meer doelpogingen van hun team betrokken.

In twee van zijn laatste drie Eredivisie-duels hield PEC Zwolle-keeper Mickey van der Hart de nul, net zo vaak als in zijn 24 Eredivisie-wedstrijden daarvoor.

Historie

• AZ ontmoette PEC Zwolle zeventien keer in Eredivisie-verband voor eigen publiek. De balans is met tien thuiszeges en drie overwinningen voor de bezoekers duidelijk in het voordeel van de Alkmaarders.

 Vorig seizoen werd dit duel tijdens de 34ste en laatste speeldag afgewerkt. Door een 6-0 zege van AZ verdween alle hoop van PEC Zwolle op deelname aan de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 1-0
2015/16 5-1
2016/17 1-1
2017/18 6-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Willem II

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

Na de stunt tegen Feyenoord is De Graafschap wat teruggevallen. De Achterhoekers bezitten vier punten en stonden daarmee bij aanvang van dit weekeinde zestiende. Met twee zeges, twee gelijke spelen en twee nederlagen presteert Willem II vooralsnog als een middenmoter.

• Slechts 7,7 procent van de schoten van De Graafschap levert dit seizoen een doelpunt op. Na zes speelrondes noteerde alleen FC Groningen een zogeheten lagere schotconversie, namelijk 5,5 procent.

• Fran Sol maakte sinds zijn Eredivisie-debuut in augustus 2016 liefst 32 doelpunten. Geen speler was zó productief in die periode.

• De Graafschap ondernam gedurende de eerste zes speelrondes liefst negentien doelpogingen in of na de tachtigste minuut, meer dan elke andere club.

Dertien goals maakte Willem II in de eerste zes duels van dit Eredivisie-seizoen. In de jaargang 1999/2000 hadden de Tilburgers voor het laatst vaker gescoord in deze fase van de competitie: veertien keer.

• En dan te bedenken dat Willem II ook al vijf keer de paal of de lat raakte, het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs in de eerste zes speelrondes.

Willem II speelde vorige week met 4-4 gelijk bij Fortuna Sittard.

Historie

• In de Eredivisie-agenda prijkte vijftien keer eerder het affiche De Graafschap - Willem II. De Achterhoekers triomfeerden drie keer en zagen vier keer alle punten naar de Tilburgers gaan. Liefst acht edities kenden dus geen winnaar.

• Gedurende die vijftien eerdere ontmoetingen maakte slechts één club ooit drie doelpunten: De Graafschap in 1997/98 (3-1 winst).

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - Willem II:

Seizoen Uitslag
2004/05 2-2
2007/08 1-2
2008/09 1-0
2010/11 2-1
2015/16 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

 

FC Groningen - FC Utrecht

 

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• Zowel FC Groningen als FC Utrecht is belabberd aan het seizoen begonnen. De noorderlingen droegen na zes speelrondes de rode lantaarn met drie punten, twee minder FC Utrecht. Beide teams kwamen maar eenmaal tot winst.

• Afgelopen week miste Ritsu Doan een strafschop tijdens het verloren thuisduel dat FC Groningen afwerkte met AZ. De noorderlingen hebben nu vijf van hun laatste elf penalty's in Eredivisie-thuisduels niet benut.

In de eerste zes speelrondes maakte FC Utrecht slechts vijf goals. Alleen in 1995/96 lag dat aantal lager in dit stadium van het seizoen (drie treffers).

FC Groningen probeert zijn vierde achtereenvolgende thuisnederlaag in de Eredivisie te voorkomen. De laatste keer dat de noorderlingen dit overkwam, was in het seizoen 2007/08.

Vrijdag schrapte FC Groningen de training, in plaats daarvan vond een praatsessie plaats.
Vrijdag schrapte FC Groningen de training, in plaats daarvan vond een praatsessie plaats.

• Op 13 december 2017 zegevierde FC Utrecht in Eredivisie-verband voor het laatst buitenshuis bij een club die nu nog steeds actief is op het hoogste niveau. Die dag werd, met Erik ten Hag nog aan het roer, VVV-Venlo met 0-1 verslagen.

• De formatie uit de Domstad kwam in de eerste drie uitwedstrijden van dit seizoen slechts eenmaal tot scoren. In 2013/14 gebeurde dat voor het laatst.

Historie

• FC Groningen - FC Utrecht is alweer toe aan editie 39 in de Eredivisie. De noorderlingen staan op achttien zeges, tien meer dan de Domstedelingen.

• Twee seizoenen geleden boekte FC Utrecht een knappe 2-3 zege bij FC Groningen. De thuisploeg nam een 2-0 voorsprong, maar door goals van Sébastien Haller, Giovanni Troupée en Yassin Ayoub kraaiden de bezoekers victorie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-0
2014/15 2-2
2015/16 1-4
2016/17 2-3
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - Vitesse

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

In de eerste zes speelrondes liet Feyenoord twee keer een steek vallen, in de wedstrijden tegen De Graafschap (2-0 verlies) en AZ (1-1). Vitesse staat op negen punten en heeft daarmee vier punten minder dan Feyenoord.

'Van Persie is veel fitter dan iedereen had gedacht'

• Robin van Persie maakte dit kalenderjaar een treffer met tien van zijn vijftien schoten op doel in de Eredivisie. Van alle spelers met ten minste tien treffers had niemand daar zó weinig schoten op doel voor nodig.

• Voorafgaand aan deze speelronde was Feyenoord de Eredivisie-ploeg die in 2018 de meeste punten in eigen huis had gepakt, liefst dertig.

Donderdag won Feyenoord eenvoudig van Gemert in het TOTO KNVB-bekertoernooi.

• Giovanni van Bronckhorst gaat zijn 109de Eredivisie-duel coachen bij Feyenoord, waarmee hij Willem van Hanegem evenaart. Met 170 competitiewedstrijden als Feyenoord-coach is Bert van Marwijk de recordhouder.

• Vitesse verloor liefst acht van de laatste negen Eredivisie-uitduels met Ajax, PSV en Feyenoord. In zes van die duels kwamen de Arnhemmers niet tot scoren.

Vorige week speelde Vitesse gelijk tegen ADO Den Haag.

Historie

• Feyenoord ging in slechts drie van de vorige 33 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Vitesse onderuit. Twintig edities werden gewonnen door de Rotterdammers.

• Vorig seizoen boekte Feyenoord in eigen huis een nipte zege op Vitesse. Door een treffer van Nicolai Jørgensen trokken de Rotterdammers aan het langste eind: 1-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 1-4
2015/16 2-0
2016/17 3-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.