Van Bommel kritisch na zege PSV: 'Moeten het zakelijk uitspelen'

Mark van Bommel is blij dat PSV donderdagavond een ruime zege (1-4) boekte bij Rosenborg, maar zag in Noorwegen ook verbeterpunten voor zijn ploeg. Na de 0-3 stand bij rust hadden de Eindhovenaren de wedstrijd beter kunnen uitspelen.

'Dit is een mooie overwinning, gewoon goed', begon Van Bommel positief bij FOX Sports. 'Het is mooi om bij rust met 3-0 voor te staan, maar dan gaat het erom hoe je uit de kleedkamer komt. Ik geef je jongens vaak mee dat de eerste helft niet hetzelfde is als de tweede. Dat is natuurlijk altijd zo, maar het is wel anders. De tegenstander kan ook anders uit de kleedkamer komen.'

'Het zijn momenten en gedeeltes in een wedstrijd die we langer onder controle moeten hebben', vervolgde Van Bommel. Rosenborg kwam na zeventig minuten via Samuel Adegbenro terug tot 1-3 en zag Donyell Malen daarna nog een keer scoren. 'Op de manier waarop we dat in de eerste helft deden, dat was goed. We speelden op het juiste moment tussen de linies door of gingen eromheen. We hadden geduld en creëerden goede aanvallen. Dat is goed en volwassen. Dan moet je het zakelijk uitspelen en dat hebben we op momenten niet gedaan. Daardoor hebben we het onszelf moeilijk gemaakt.'

Toch ziet Van Bommel ook steeds meer de potentie van zijn ploeg. Malen is goed in vorm en Mohamed Ihattaren blinkt steeds vaker uit op het middenveld. 'We hebben veel kwaliteit. Snelheid, scorend vermogen. Als we dat nog stabieler en beter uitspelen, waardoor je verdedigend veel makkelijker standhoudt.'

Van Bommel moest het tegen Rosenborg stellen zonder Jeroen Zoet, die in de warming-up afhaakte. Robbin Ruiter debuteerde daardoor. 'We wisten dat Jeroen last had en dat dit kon gebeuren. Het is van hem een heel professionele beslissing om te zeggen: "Trainer, het kan wel, maar ik ga er liever uit." Voor hetzelfde geld gaat het na een kwartier niet en moet je een keeper wisselen. Robbin is de tweede keeper. Lars is net terug van een blessure en Robbin heeft de hele voorbereiding meegedaan. Voor mij was dit logisch.'