Van Boekel voelt zich misleid bij PSV-strafschop en heeft spijt

Pol van Boekel had PSV geen strafschop moeten geven in de wedstrijd tegen FC Twente, zo heeft hij zelf toegegeven. De scheidsrechter legde na het 1-1 gelijkspel uit hoe het misging na de vermeende overtreding op Noni Madueke.

FC Twente
FC Twente
1 - 1
PSV
PSV

De bal ging in Enschede zaterdagavond vlak voor rust op de stip voor PSV, nadat de VAR had ingegrepen. Video-assistent Serdar Gözübüyük had Van Boekel naar de kant geroepen om hem op het scherm aan de zijlijn te laten kijken naar een actie van FC Twente-verdediger Jesse Bosch ten opzichte van Madueke, die door Bosch op zijn voet geraakt werd. De arbiter besloot vervolgens een strafschop toe te kennen, nadat hij in eerste instantie gewoon door had laten spelen.

Van Boekel geeft bij FOX Sports uitgebreid uitleg over de situatie: 'In het veld zie ik dat er eerst contact plaatsvindt ongeveer ter hoogte van de knie. Vervolgens maakt hij (Madueke, red.) nog enkele stappen, dus ik vind het ook geen strafschop waard. We spelen door en er komt ook geen wanklank ofzo. We spelen een tijdje door en dan krijg ik het signaal vanuit Zeist van Serdar om het spel stil te leggen en naar de kant te gaan. Vervolgens ga je naar de kant en ben je eigenlijk verrast. Je denkt het namelijk goed gezien te hebben. Aan de zijkant krijg ik niet het beeld te zien van het eerste moment, maar van het tweede moment, van voet op voet. Dat krijg ik uit een paar hoeken te zien en als je dat te zien krijgt, met ook een stilstaand beeld van voet op voet, dan kun je bijna niet anders dan een strafschop geven.'

Van Boekel had in de rust al spijt, toen hij nog eens de beelden van de situatie zag. 'Als ik dat nu terugzie – in de rust zag ik het heel rustig terug, met een kopje thee erbij – dan had ik inderdaad geen strafschop moeten geven. Je wordt naar de kant gestuurd voor een grote fout en gaat er dan vanuit dat ze in Zeist goed gekeken hebben. Nou prima, dat advies volg je dan op. Dan zit je in de rust nog eens rustig de beelden te bekijken en zie je opeens dat de bal gespeeld wordt (voorafgaand aan het contact met voet op voet, red.). Als ik had gezien bij het scherm, dan had ik geen strafschop gegeven', legde hij uit.

De arbiter legde vervolgens uit dat het probleem waar hij op stuitte bij Twente tegen PSV eigenlijk symbool staat voor een algemene fout bij het gebruik van de VAR. Van Boekel: 'Je gaat naar het scherm in de veronderstelling dat je een grote fout gemaakt heb. Dan krijg je informatie, dan krijg je dat beeld te zien van voet op voet en dan word je eigenlijk een beetje in de hoek geduwd van strafschop geven. Je hebt niet de rust om nog eens te zeggen van bekijk het vanuit een andere hoek of wat gebeurt er met de bal? Je bent teveel gefocust op de informatie die je van de VAR krijgt. Dat is wat ik een paar jaar geleden ook zei, dat is die mindfuck. En dan neem je de verkeerde beslissing.'