Van Basten praat met Wenger over revolutionaire WK-plannen

Reacties

De plannen van de FIFA om iedere twee jaar een WK te organiseren worden steeds serieuzer. Arsène Wenger gaat deze week met verschillende voetbaliconen, onder wie Marco van Basten, in gesprek over de toekomst van het mondiale voetbal. Ondertussen laat de Engelse bondscoach Gareth Southgate weten dat hij wel geïnteresseerd is in de WK-ideeën van Wenger.

Van Basten praat met Wenger over revolutionaire WK-plannen
© Pro Shots

Momenteel is het nog zo dat er iedere vier jaar een WK wordt georganiseerd, maar Wenger (bij de FIFA werkzaam als Chief of Global Football Development) werkt aan een verandering van de voetbalagenda. Hij wil iedere twee jaar een WK, met een kwalificatiereeks die dan zal worden afgewerkt in twee periodes: oktober en maart. 'De voetbalkijkende fans willen namelijk helemaal niet dat een kwalificatieperiode anderhalf jaar duurt', stelde Wenger in zijn verkooppraatje.

De UEFA ziet de plannen van de FIFA totaal niet zitten, maar Wenger zet door. Hij gaat deze week in Qatar in gesprek met een groep topvoetballers en coaches vanuit de hele wereld. Er reist een indrukwekkende verzameling af naar Doha: onder meer Ronaldo Nazário de Lima, David Trezeguet, Jürgen Klingsmann, Lothar Matthäus en zoals genoemd Van Basten zullen zich melden.

Southgate
Iedere twee jaar een WK: dat klinkt alsof het aantal wedstrijden alleen nog maar verder zal toenemen. Wenger heeft al benadrukt dat daar geen sprake van zal zijn en Southgate lijkt zich daar ook niet al te veel zorgen over te maken. De bondscoach van Engeland laat weten dat hij niet direct negatief is over de plannen om iedere twee jaar een WK af te werken.

'De gehele speelkalender zal moeten worden herzien en opgeruimd moeten worden', stelde Southgate. 'We kunnen niet steeds meer dingen blijven toevoegen en de werklast van de spelers blijven verhogen. Er zijn veel dingen waarover nagedacht moet worden, maar ik zie wel positieve punten. Misschien hebben sommigen het gevoel dat je een deel van de allure van het WK zou kunnen verliezen, omdat de schaarste het toernooi belangrijker maakt. Maar als speler kan je nu het WK missen vanwege een blessure en dan krijg je maar één kans in acht jaar. Dat is heel moeilijk.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.