Van Basten en FIFA denken hardop na over rigoureuze wijzigingen spelregels

Reacties

Het is zomaar mogelijk dat in de toekomst een helft niet 45 minuten, maar een half uur duurt. Via een nieuw project van de IFAB, de commissie die waakt over de spelregels, wordt gekeken naar de haalbaarheid van effectieve speeltijd.

Van Basten en FIFA denken hardop na over rigoureuze wijzigingen spelregels

Het orgaan Play fair! is door de FIFA en de IFAB in het leven geroepen om een voetbalwedstrijd eerlijker te laten verlopen. Daarnaast wordt er gekeken hoe technologie de eerlijkheid in de sport kan verbeteren. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor Marco van Basten, chief officer of technical development van de FIFA.

30 minuten
De plannen van Play fair! staan nog in de kinderschoenen, maar de ideeën zijn al wel gevormd. Eén van de voorstellen is om een helft dertig minuten te laten duren, waarbij de klok stil wordt gezet elke keer als het spel ook daadwerkelijk stil ligt. Als een scheidsrechter fluit voor een blessurebehandeling wordt de klok stilgezet, maar ook als de bal over de zijlijn gaat en een team mag ingooien. Het idee achter deze effectieve speeltijd is dat tijdrekken voorkomen wordt.

Met effectieve speeltijd heeft het geen zin om langzaam naar de bal te lopen voor een ingooi, want de klok staat stil. Rollebollen op de grond vanwege een 'ernstige' blessure heeft geen zin, want de secondes tikken niet weg.

Klaar met getreuzel
Drie maanden geleden sprak Van Basten zich in een column voor VI al uit over tijdrekken. 'Dit is nog geen vast agendapunt, maar we willen de voor- en nadelen naast elkaar leggen en bekijken of we hier serieus werk van kunnen maken. Iedereen is wel een beetje klaar met het irritante getreuzel bij een ingooi, doeltrap, vrije trap, wissel of blessurebehandeling.'

Een ander voordeel dat bij effectieve speeltijd komt kijken is het feit dat alle ploegen in een competitie hetzelfde aantal speelminuten maken. Vooral blessuretijd kan per wedstrijd verschillen, dat probleem wordt getackeld als de klok stilgezet wordt bij bijvoorbeeld blessurebehandelingen en wisselmomenten.

Play fair! stelt duidelijk dat deze ideeën slechts ter discussie staan, maar zo begon het concept van de videoscheidsrechter ook. Inmiddels heeft dit hulpmiddel voor de scheidsrechter zijn intrede gedaan in het internationale profvoetbal.

Bekijk het volledige rapport van Play fair! hier.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.