Van Aanholt bezorgt Manchester United beschamende nederlaag

Manchester United heeft zaterdagmiddag voor eigen publiek een zeer pijnlijke nederlaag geleden tegen Crystal Palace. In de blessuretijd sloeg Patrick van Aanholt toe uit een counter.

Manchester United
1 - 2
Crystal Palace

Manchester United - Crystal Palace was de afgelopen decennia nota bene een van de meest eenzijdige affiches in Engeland. In december 1989, toen Alex Ferguson stevig onder druk stond, triomfeerden de Londenaren voor het laatst op Old Trafford. Daarna was het steevast United dat de klok sloeg en ook in de beginfase van het duel van zaterdag domineerden The Red Devils. Crystal Palace ontsnapte enkele keren aan een achterstand, bijvoorbeeld in de zeventiende minuut, toen een inzet van Daniel James werd geblokt door Van Aanholt. Ook Scott McTominay en Rashford lieten mogelijkheden onbenut.

Zoals verwacht leunde Crystal Palace achterover, daarbij gokkend op de bevliegingen van Wilfried Zaha. Het was echter Jordan Ayew die na 32 minuten de score opende. De Ghanees bleef oog in oog met David de Gea zeer kalm nadat Jeffrey Schlupp een kopduel had gewonnen van Victor Lindelöf. Aaron Wan-Bissaka, die zijn oude club trof, en Harry Maguire waren in geen velden of wegen te bekennen.

De bezoekers, die tot de 0-1 slechts 26 procent balbezit hadden, voelden zich opeens als een vis in het water op Old Trafford en waren op de counter dicht bij een tweede goal. Het wat voorspelbaar aanvallende Manchester United mocht zich voor rust beklagen: Gary Cahill incasseerde slechts een gele kaart voor een overtreding op Anthony Martial, die doorgebroken leek.

Ook na de onderbreking was Martial een van de hoofdrolspelers bij een moment dat zaterdagavond ongetwijfeld wordt besproken tijdens Match of the Day. De Fransman leek in het zestienmetergebied onreglementair te worden gestuit door Martin Kelly, maar arbiter Paul Tierney besloot niet naar de stip te wijzen en de VAR floot hem niet terug. Na een kleine zeventig minuten kreeg Manchester United alsnog een strafschop, deze keer voor een overtreding van Luka Milivojevic op McTominay. De inzet van Rashford trof echter de binnenkant van de paal. De aanvaller liet de eer als penaltynemer maandag tegen Wolverhampton Wanderers nog aan Paul Pogba, die ook al faalde. Het leidde tot de nodige kritiek van analytici.

Daarna kreeg de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer nog maar weinig mogelijkheden. Telkens werd er in de eindfase van een aanval een verkeerde keuze gemaakt. Pijnlijk genoeg moest Crystal Palace-doelman Vicente Guaita nauwelijks reddingen verrichten. Over de slotfase zal nog lang worden nagepraat. Eerst viel in de 89ste minuut de 1-1. James werd aangespeeld door Martial en de zomeraankoop vond het dak van het doel met een fraai geplaatst schot. Manchester United zette de jacht op de drie punten in, maar kreeg er nul. Na balverlies van Pogba kwamen de bezoekers eruit en uiteindelijk rondde Van Aanholt succesvol af. De Gea ging daarbij zeker niet vrijuit. Zo blijven The Red Devils steken op vier punten, evenveel als de tegenstander van zaterdagmiddag.

Manchester United zet verder een inktzwarte serie voort. De formatie van Solskjaer heeft inclusief vorig seizoen slechts drie van zijn laatste vijftien duels gewonnen in alle competities. Volgende week zaterdag wacht een uitduel met Southampton.