Valencia verrast en zet Chelsea te kijk in Groep Ajax

Valencia verkeert in een enorme chaos, maar heeft op bezoek bij Chelsea wel de eerste wedstrijd in de Champions League gewonnen. De Spaanse formatie van doelman Jasper Cillessen staat nu net als Ajax op drie punten in Groep H.

Chelsea
Chelsea
0 - 1
Valencia
Valencia

De voorbereiding van Valencia op het bezoek aan Chelsea was op zijn zachtst gezegd niet ideaal te noemen. Cillessen en consorten gingen dit weekend met 5-2 onderuit in de uitwedstrijd tegen Barcelona, maar vooral buiten het veld is het onrustig bij de Spanjaarden. Coach Marcelino werd weggestuurd, Albert Celades kwam als vervanger en de spelersgroep begon een stil protest uit onvrede door de keuzes van Valencia-eigenaar Peter Lim. 'Het is geen ideale situatie, maar het is een besluit van de spelers. Ik kan er niets aan doen', zei Celades, nadat hij zonder speler aan zijn zijde verscheen op de persconferentie.

Bij Chelsea was de stemming een stuk beter voorafgaand aan het duel met Valencia. In het weekend werd het uitduel met Wolverhampton Wanderers met liefst 2-5 gewonnen, mede door drie goals van Tammy Abraham, die daarmee op zeven goals staat na vijf Premier League-wedstrijden. Ook in de eerste helft was hij de gevaarlijkste man aan Chelsea-zijde. Hij dook twee keer gevaarlijk op voor het doel van Cillessen, maar de Nederlandse doelman én de paal brachten redding. Omdat ook een schot van Willian het doel miste, bleef de score onveranderd voor de rust: 0-0.

Blessure
Er was nog wel een ander noemenswaardig moment in de eerste helft. Mason Mount, een van de uitblinkers in de eerste Premier League-wedstrijden bij Chelsea, moest door een charge van Francis Coquelin al na een kwartier naar de kant (foto). Hij werd vervangen door Pedro.

In de tweede helft bleven beide ploegen elkaar in evenwicht houden en was het Cillessen die zich na een uur kon onderscheiden. Marcos Alonso schoot zijn vrije trap onder de Valencia-muur door, maar de Nederlandse doelman was alert en tikte de bal uit de hoek. Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Nota bene Rodrigo, die deze zomer lange tijd in verband werd gebracht met een overstap naar Atlético Madrid, tikte na een vrije trap van Dani Parejo de bal heel knap binnen: 0-1.

Chelsea kreeg nog wel dé kans om niet met een nederlaag aan het nieuwe Champions League-avontuur te beginnen. Daniel Wass kreeg de bal ongelukkig op de hand binnen het strafschopgebied, waardoor Ross Barkley vanaf elf meter mocht aanleggen. Hij faalde oog in oog met Cillessen jammerlijk. Via de lat ging de bal over. De Nederlandse doelman haalde zodoende opgelucht adem en zag hoe Valencia de zwaarbevochten zege over de streep trok. Mede omdat hij in de absolute slotfase ook nog de bal uit de hoek haalde na een vrije trap van wederom Alonso. De Spaanse formatie meldt zich daardoor samen met Ajax aan kop van Groep H.