Valencia vergroot met hangen en wurgen druk op Barcelona

Na twee speelrondes zonder overwinning heeft Valencia zaterdag weer eens het zoet van een driepunter mogen smaken. De nummer twee van de Primera División had in Mestalla wel zijn handen vol aan Celta de Vigo: 2-1.

Valencia verloor afgelopen weekeinde bij Getafe zijn ongeslagen status en had voor eigen publiek dus iets goed te maken tegen Celta de Vigo, dat vorige week knap een punt veroverde bij Barcelona (2-2). Het scheelde niet veel of de bezoekers hadden al in de tweede minuut in de achtervolging gemoeten: Rúben Vezo zag een inzet op het aluminium uiteenspatten.

De openingszet van Valencia was een voorproefje van een aantrekkelijke eerste helft, waarin het tempo hoog lag. De thuisploeg nam het initiatief en bezorgde de Celta-defensie moeilijke momenten, maar de bezoekers lieten zich zeker niet onbetuigd. Toch was het Valencia dat de score opende. Simone Zaza kopte in de 28ste minuut steenhard binnen uit een hoekschop.

Net als vorige week tegen Barcelona richtte het technisch vaardige Celta de Vigo zich op na een achterstand. Valencia zocht de kleedkamer nog op met de 1-0 op zak, maar vlak na rust zorgde Iago Aspas voor de gelijkmaker. De sterspeler van Celta kreeg de bal enigszins gelukkig in zijn bezit en rondde van dichtbij overtuigend af.

De goal van Aspas luidde een sterke fase van Celta in. De bezoekers hielden Valencia ver van het eigen doel af en stichtten zelf geregeld gevaar via counters. Pas in het laatste kwartier nam de druk van de thuisploeg weer toe. Uiteindelijk hielp een goedkoop gegeven penalty Valencia aan de 2-1. Nacho Gil werd licht getoucheerd, waarop de arbiter naar strafschopstip wees. De inzet van Dani Parejo werd nog bijna gekeerd door keeper Rubén Blanco.

Zo komt Valencia op twee punten van Barcelona, dat zondag de zware uitwedstrijd bij Villarreal wacht. De UEFA Cup-winnaar van 2004 heeft drie punten meer dan Real Madrid. Celta de Vigo bekleedt de tiende positie.