Valencia-debuut Cillessen verpest door extreem late penalty

Jasper Cillessen heeft de eerste wedstrijd van het seizoen niet winnend afgesloten. De doelman van Valencia hield zelf zijn doel lange tijd schoon, maar in de tiende minuut van de blessuretijd maakte Real Sociedad alsnog de gelijkmaker.

Valencia
Valencia
1 - 1
Real Sociedad

In drie seizoenen bij Barcelona keepte Cillessen slechts vijf wedstrijden in La Liga. Na zijn transfer van afgelopen zomer naar Valencia is de Nederlander wél verzekerd van een plek onder de lat. En dus stond Cillessen zaterdagavond voor zijn zesde competitieduel in Spanje.

Real Sociedad kwam op bezoek in Mestalla en zette de Nederlandse doelman meteen aan het werk in de openingsfase. Adnan Januzaj, Mikel Oyarzabal en Mikel Merino namen allemaal het doel van Cillessen onder vuur, maar dankzij goede reddingen én de paal hield de Oranje-international zijn doel schoon. Gonçalo Guedes was namens de thuisploeg het gevaarlijkst. Zijn schot ging rakelings over het doel van Miguel Ángel Moyà, waardoor de ploegen doelpuntloos de kleedkamers opzochten voor de rust.

In de tweede helft nam Real Sociedad wederom het initiatief, maar de eerste goal van de wedstrijd kwam toch echt van de thuisploeg. Cillessen had reden tot juichen nadat Daniel Wass de bal voor het doel slingerde en Kevin Gameiro op randje buitenspel de bal het doel in gleed. Gameiro hield Maxi Gómez, die gekocht werd van Celta de Vigo, op de bank en betaalde dat vertrouwen dus terug.

Met de voorsprong op zak kreeg Valencia meer kansen, maar Guedes en Rodrigo misten kansen op de 0-2. Vooral de kans van Rodrigo was zeer groot. Nadat Martin Ødegaard, die dit seizoen door Real Sociedad wordt gehuurd van Real Madrid, werd gevloerd en de scheidsrechter door liet spelen, trof Rodrigo voor leeg doel de paal.

Eredivisie-gehalte
Aan de andere kant was Cillessen steeds scherp, ook nadat Alexander Isak het gehalte van voormalig Eredivisie-spelers had opgeschroefd. De Zweedse aanvaller, die vorig seizoen dertien keer scoorde in zestien Eredivisie-wedstrijden, mocht de laatste twintig minuten meedoen en debuteerde daardoor in La Liga. Hoewel hij nog moord en brand schreeuwde om een strafschop, nadat hij werd vastgehouden, kreeg ook Isak het niet voor elkaar om Cillessen te passeren.

De blessuretijd bedroeg door de drinkpauzes in het snikhete Valencia acht minuten. Daarin had Valencia de wedstrijd kunnen beslissen nadat Denis Cheryshev werd neergehaald binnen het strafschopgebied, maar Gameiro schoot de bal ver naast en over. De spanning bleef daarmee behouden en dat was zeker het geval toen Isak op randje strafschopgebied werd getackeld. In de 99ste minuut trapte Willian José de vrije trap vol tegen de arm van Francis Coquelin: penalty en een tweede gele kaart voor de Fransman.

Oyarzabal stond oog in oog met Cillessen, die de verkeerde hoek koos. Een heldenrol ging zodoende aan de Nederlander voorbij. Net als de zege bij zijn debuut voor Valencia in La Liga.