Uruguay angstgegner voor Frankrijk, herhaling WK 2002 Belgen

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Vrijdag worden de eerste twee kwartfinales afgewerkt: Uruguay - Frankrijk en Brazilië - België.

Uruguay angstgegner voor Frankrijk, herhaling WK 2002 Belgen

Wedstrijden vrijdag 6 juli:
16.00 uur: Uruguay - Frankrijk  (Nizhny Novgorod)
Kwartfinale
Scheidsrechter: Nestor Pitana (Argentinië)

20.00 uur: Brazilië - België (Kazan)
Kwartfinale
Scheidsrechter: Milorad Mazic (Servië)

Uruguay - Frankrijk

Uruguay is een echte angstgegner voor Frankrijk. De Zuid-Amerikanen zijn al zeven wedstrijden op rij ongeslagen tegen de Fransen en hopen die serie met minstens één wedstrijd te verlengen.
De WK-vorm van Frankrijk is uitstekend. Vijf van de laatste zes WK-duels werden gewonnen, al gebeurde dat steeds wel met slechts één doelpunt verschil. Uruguay won zes van de laatste zeven WK-duels.
• Speelt hij of speelt hij niet? Dat is de grote vraag bij Uruguay. Edinson Cavani heeft last van een blessure en lijkt de wedstrijd tegen Frankrijk te moeten missen, al doet de medische staf er alles aan om de spits op tijd fit te krijgen.
Bij de Fransen staan er liefst vier spelers op scherp. Olivier Giroud, Corentin Tolisso, Paul Pogba en Benjamin Pavard missen bij een gele kaart een eventuele halve finale. Aan de kant van Uruguay geldt dat alleen voor Rodrigo Bentancur.
• De grootste kracht van Uruguay ligt in de achterhoede. Daar kwam Frankrijk al eerder achter, want in de laatste zes wedstrijden die de Fransen speelden tegen Uruguay kwamen zij niet tot scoren.
Uruguay incasseerde in de achtste finale tegen Portugal voor het eerst dit WK een doelpunt, gemaakt door Pepe. Tot de wedstrijd tegen Portugal was Uruguay het enige team op het WK dat nog geen enkel tegendoelpunt had.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
06-06-2002 Frankrijk - Uruguay 0-0 WK
19-11-2008 Frankrijk - Uruguay 0-0 Vriendschappelijk
11-06-2010 Uruguay - Frankrijk 0-0 WK
15-08-2012 Frankrijk - Uruguay 0-0 Vriendschappelijk
05-06-2013 Uruguay - Frankrijk 1-0 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Frankrijk hard op weg naar derde Europese WK-finale op rij

Brazilië - België

• Brazilië en België zijn niet bepaald goede bekenden van elkaar. De landen speelden slechts één keer eerder tegen elkaar. In 2002 was Brazilië in de achtste finale op het WK in Japan en Zuid-Korea met 2-0 te sterk voor de Belgen.
Voor België heeft het WK in Rusland toch al de nodige gelijkenissen met het toernooi in 2002. Het land speelde destijds namelijk ook tegen Japan en Tunesië, net als dit WK. 
Zowel België als Brazilië heeft over een goede WK-vorm niet te klagen. De Rode Duivels wonnen inmiddels acht van de laatste negen WK-wedstrijden, terwijl De Goddelijke Kanaries dertien van de laatste zestien duels op mondiaal podium winnend afsloten.
Een WK-wedstrijd van Brazilië is een garantie op doelpunten. In zestien van de laatste negentien optredens van de Zuid-Amerikanen scoorde Brazilië minimaal twee keer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Brazilianen moet het tegen België noodgedwongen doen zonder Casemiro. De verdedigende middenvelder is geschorst en wordt waarschijnlijk vervangen door Fernandinho. Daar staat tegenover dat Marcelo terugkeert van een blessure.
Bij België staan Thomas Meunier, Jan Vertonghen, Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Kevin De Bruyne op scherp. Zij zijn bij een gele kaart geschorst voor een eventuele halve finale. Bij Brazilië geldt dat voor Philippe Coutinho, Neymar en Filipe Luís.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
17-06-2002 Brazilië - België 0-2 WK

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Brazilië en België spelen vervroegde WK-finale

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Heel Uruguay is in de ban van Edinson Cavani en dan vooral de fans in Rusland. Zij wachten op duidelijkheid over de blessure van hun held. Kan Cavani wel of niet aantreden tegen Frankrijk? Alleen bondscoach Óscar Tabárez kan daar antwoord op geven.

Getal van de dag

13.50
Een vreemd getal, maar wel erg toepasselijk vandaag. De Braziliaanse superster Neymar wordt dit WK volop bekritiseerd vanwege zijn vele duikelingen en onsportieve gedrag en dat is niet geheel uit de lucht gegrepen. Er is namelijk berekend dat Neymar dit WK tijdens wedstrijden van Brazilië in totaal al 13 minuten en 50 seconden op het gras lag.

Vandaag in het WK-verleden

Op 6 juli 2010 maakte Giovanni van Bronckhorst het mooiste doelpunt uit zijn carrière. De huidige trainer van Feyenoord besloot in de halve finale tegen Uruguay vanaf ruim dertig meter maar eens snoeihard uit te halen. Zijn pegel vloog fantastisch in de bovenhoek en betekende de 0-1 voor het Nederlands elftal.

Het wonderdoelpunt van Van Bronckhorst was tevens het startschot van een heerlijke wedstrijd. Nog voor rust kwam Uruguay op gelijke hoogte via Diego Forlán, waarna Oranje in de tweede helft uitliep naar 1-3 via Wesley Sneijder en Arjen Robben. Maximiliano Pereira maakte het vlak voor tijd nog wel spannend door de 2-3 te maken, maar Oranje boog niet en plaatste zich voor de finale van het WK in Zuid-Afrika.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.