Uniek bid voor WK 2030 met Saoedi-Arabië leidt meteen tot kritiek

Reacties

Griekenland, Egypte en Saoedi-Arabië bereiden een gezamenlijk bid voor om het WK 2030 te organiseren, zo melden diverse internationale media. Volgens The Times is het een kwestie van tijd voordat de drie landen hun kandidatuur officieel bekendmaken.

Uniek bid voor WK 2030 met Saoedi-Arabië leidt meteen tot kritiek
© Pro Shots

Het toernooi zou zich afspelen in drie continenten: Europa, Afrika en Azië. Dat zou een unicum zijn in de geschiedenis van het toernooi. Om de extreme hitte te ontlopen die zich in de drie landen kan voordoen, en met name in Saoedi-Arabië, zou het WK in de winter afgewerkt worden. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst bij het toernooi in Qatar en leidt tot de nodige hoofdbrekens omtrent de speelkalender.

Voor Saoedi-Arabië zou het (gedeeltelijk) binnenhalen van het WK een nieuwe, grote slag betekenen. De oliestaat investeert al jaren in de sportwereld: Saoedi-Arabië organiseert sinds vorig jaar een Grand Prix in de Formule 1, verleidde al meerdere topgolfers om zich aan te sluiten bij de LIV Golf-tour en bovendien hebben Saoedische miljardairs meerdere Europese clubs in handen, waaronder Newcastle United.

Amnesty International heeft zich bij monde van woordvoerder Felix Jakens al uitgesproken tegen een WK in Saoedi-Arabië. Hij roept de FIFA op om niet de fout te herhalen die werd gemaakt bij het toekennen van het WK 2022 aan Qatar. Er zijn al andere opties: Marokko hoopt het WK 2030 naar Afrika te halen, Spanje en Portugal doen een gezamenlijk bid en tot slot willen Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili het toernooi met z'n vieren organiseren.

In Saoedi-Arabië wordt volgens Amnesty de vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, vinden oneerlijke rechtszaken plaats, wordt de sjiitische minderheid stelselmatig gediscrimineerd en hebben vrouwen veel minder rechten dan mannen. Kroonprins Mohammed bin Salman wordt door Westerse inlichtingendiensten bovendien verantwoordelijk gehouden voor de moord op journalist en dissident Jamal Khashoggi.

VI telt af naar Qatar. Wekelijks kijkt een prominent vooruit naar het WK. In de eerste editie vertelt oud-international Rinus Israël hoe hij met Oranje zou spelen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.