Ünal doet nu ook voor Turkije wat hem in Breda en Enschede geliefd maakte

Reacties

Enes Ünal zag zondag zijn grote wens in vervulling gaan en daarmee loste hij en passant ook zijn belofte in. Want pas 22 jaar oud heeft hij al een aardige reis achter de rug en dan nu eindelijk zijn doelpunt voor Turkije te pakken.

Ünal doet nu ook voor Turkije wat hem in Breda en Enschede geliefd maakte
© Pro Shots

De toekomst lachte Ünal na zijn doorbraak bij Bursapor toe. Op 31 maart 2015 maakte hij zelfs op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de nationale ploeg van Turkije. Bondscoach Fatih Terim liet de toen jongste doelpuntenmaker in de Turkse competitie ruim een half uur meedoen tegen Luxemburg. Het werd echter niet de start van een imposante interlandcarrière. Ruim vier jaar na zijn debuut maakte hij in pas zijn dertiende interland zijn eerste twee treffers voor zijn land.

Die verlate primeur past in het grillige carrièreverloop. Ünal maakte in de zomer van 2015 de overstap van Bursaspor naar Manchester City, dat daarmee de verwachtingen over de jonge Turk opschroefde. Met al een interland achter zijn naam als bewijs lonkte een mooie toekomst.

Die toekomst bleek weerbarstiger en niet te liggen in Manchester. The Citizens lieten hem na een weinig verheffend half jaar op huurbasis bij RC Genk ervaring opdoen bij NAC Breda, dat in de Eerste Divisie joeg op een terugkeer naar de Eredivisie.

Het overtuigende half jaar in het Rat Verlegh Stadion leverde Ünal naast lof geen nieuwe kans op in Manchester, maar wel een verhuizing binnen Nederland. FC Twente bood hem de kans zich te manifesteren op een hoger podium. De aanvaller onderscheidde zich in Enschede als goalgetter met een miljoenentransfer naar Villarreal als bewijs voor de veelbelovende ontwikkeling.

In Spanje stokte het weer. Zijn carrière leek weer te vervallen in een bestaan als huurling. Na een kortstondig verblijf Levante bood Real Valladolid hem in 2018 onderdak. Ünal heeft zich weliswaar niet laten zien als goalgetter - de teller staat dit sezoen op één goal - maar hij kwam wel weer in beeld bij bondscoach Senol Günes.

Tegen Andorra mocht hij zich zondag vanaf de aftrap laten zien. Met twee goals maakte Ünal het verschil en schoot hij Turkije naar het EK. Zijn geduld werd beloond. 'Ik heb hier zeer lang op gewacht. Ik ben zeer blij te hebben gescoord voor de nationale ploeg. Ik zal dit nooit vergeten. Ik stond altijd klaar en het is uiteindelijk goed gekomen.'

Zijn motivatie eindelijk te scoren werd vooraf duidelijk met een verzoek aan aanvoerder Hakan Calhanoglu. 'Voor de wedstrijd vroeg hij mij of hij de penalty's mocht nemen. Ik heb hem die laten nemen. Ik ben heel blij voor hem en voor de jonge spelers.' Jonge spelers? Ja, Ünal is immers pas 22 jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.