Umtiti in tranen door uitzichtloze situatie: 'Fluitconcerten doen me pijn'

Reacties

Samuel Umtiti bevindt zich bij Barcelona in niemandsland. De 27-jarige verdediger is sinds deze zomer persona non grata in Catalonië. De Fransman heeft nu voor het eerst zijn kant van het verhaal gedeeld.

Umtiti in tranen door uitzichtloze situatie: 'Fluitconcerten doen me pijn'
© Pro Shots

In 2016 betaalde Barça nog 25 miljoen voor Umtiti aan Olympique Lyon. In Camp Nou groeide de verdediger snel uit tot basisspeler en won hij de afgelopen jaren liefst zeven prijzen. Tussendoor speelde hij een belangrijke rol in de WK-winst van Frankrijk in 2018. Toch bleven blessures Umtiti in de weg zitten. Na het wereldkampioenschap in Rusland ging het weer mis met zijn knie. Barcelona stelde een operatie voor, maar Umtiti zag dat niet zitten, omdat er in zijn ogen te veel risico's aan verbonden waren. Sindsdien heeft hij moeite om drie wedstrijden in een week te spelen.

Afgelopen seizoen deed coach Ronald Koeman nog dertien keer een beroep om Umtiti, maar zijn laatste optreden voor Barcelona dateert van half mei. Deze zomer botste de Fransman met de clubleiding van Barcelona. Die probeerde wanhopig Umtiti naar buiten te werken, om zo het salarishuis op orde te krijgen, de verdediger hoort bij de tien best betaalde spelers in de selectie, maar door zijn blessures was er weinig interesse.

De fluitconcerten doen me veel pijn

Uiteindelijk wilde Barcelona het tot medio 2023 doorlopende contract van Umtiti verscheuren, zodat hij transfervrij op zoek kon naar een nieuwe club. Barça had met de komst van Eric García en de ontwikkeling van Ronald Araújo immers opties genoeg in het centrum. Maar Umtiti zag het niet zitten om twee jaarsalarissen van een slordige twaalf miljoen euro weg te gooien.

Sindsdien heeft hij dus geen minuut meer gespeeld en iedere keer wanneer hij zich tijdens wedstrijden warmloopt, wordt de Fransman hartstochelijk uitgefloten. Veel supporters houden hem deels verwantwoordelijk voor de financiële chaos, die onder meer leidde tot het vertrek van Lionel Messi. 'De fluitconcerten doen me veel pijn', vertelt Umtiti dinsdag in een interview met El Mundo Deportivo.

© Pro Shots

'Ik had nooit verwacht dat me dit zou overkomen bij deze club, waar ik zo van houd. Ik geeft alles, echt alles voor deze club. Ik het zware periodes gehad door blesures, maar ik werk telkens keihard om weer fit te worden en de club te helpen. Niemand weet hoeveel werk ik verricht, dubbele sessies, Barcelona is mijn leven. Omdat ik niet naar buiten treed, denken mensen dat ik niets doe en de hele dag op de bank lig, maar ook als ik thuis ben, ben ik nog aan het trainen', zegt Umtiti.

De Fransman claimt fitter dan ooit te zijn. 'Ik voel me heel goed en wil erg graag spelen. Ik mis alleen wedstrijdritme, maar ik ben sterker en sneller dan ooit tevoren. Toen er deze zomer een rapport uitlekte waarin stond dat ik fysiek niet meer geschikt was voor het topvoetbal, heeft me dat wel geraakt. Ik was hard aan het werk om fit te worden en toen kwamen die leugens ineens naar buiten.'

Deze zomer volgde een gesprek met president Joan Laporta. 'Hij zei me: "Als je fit bent, moet je het laten zien en krijg je kansen." Ik spreek niet veel, maar als ik iets zeg, dan komt het uit mijn hart. Ik heb ook tranen moeten laten in dat gesprek', bekent de verdediger. Zijn perspectief op speeltijd is niet geweldig: Piqué, García, Araújo, Clément Lenglet, Óscar Mingueza en zelfs Frenkie de Jong lijken allemaal boven Umtiti in de pikorde te staan.

'Ik weet dat het lastig is, maar ik ben koppig en wil gewoon spelen. Maar ik ga niets opeisen. De trainer heeft veel opties en maakt beslissingen, die moet ik accepteren. Ik moet gewoon hard trainen en laten zien dat ik er klaar voor ben', aldus Umtiti.

Bekijk hier al onze video's
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.