Ultieme ontsnapping biedt De Graafschap vrij zicht op directe promotie

De Graafschap heeft met een zeer late goal een zeer belangrijk resultaat geboekt in de strijd om de tweede plaats.

We volgen in dit overzicht de ontwikkelingen in de 35ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie op de voet.
De Graafschap
2 - 2
Almere City FC

De Graafschap had na de nederlaag van NAC Breda eerder op de avond een uitgelezen kans om de strijd om de tweede plaats in zijn voordeel te beslechten. De ploeg van Mike Snoei verkeek zich echter op concurrent Almere City FC, dat door een ultiem late goal toch met een flinke kater huiswaarts keerde.

De ploeg uit Flevoland stevende af op een belangrijke zege na een vroege tegenvaller. Elmo Lieftink had De Graafschap met een fraaie goal in de derde minuut een droomstart bezorgd. Maar door goals van Elias Sørensen en Thomas Verheydt dreigde het geen feest voor de thuisploeg maar voor de gasten te worden. In een slotoffensief, waarbij keeper Rody de Boer ook ten strijde trok, kwam de zeer belangrijke gelijkmaker op het scorebord. Jesse Schuurman was de gevierde man. Dankzij zijn treffer blijft de marge op de achtervolgers zes punten.

Jong FC Utrecht
0 - 1
Go Ahead Eagles

Jay Gorter heeft weer een clean sheet aan zijn toch al indrukwekkende totaal toegevoegd. Ook Jong FC Utrecht slaagde er niet in hem te verschalken. De doelman van Go Ahead Eagles heeft inmiddels 24 keer zijn doel schoon gehouden, waarmee hij het stokoude record van Tonnie van Leeuwen uit het seizoen 1970/71 uit de boeken keepte. Gorter stapte met een goed gevoel van het veld, ook omdat Go Ahead dankzij een goal van Giannis Botos het duel won. Daarmee komt de Deventer formatie in punten naast Almere City.

FC Den Bosch
7 - 0
Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade incasseerde een even verrassende als gevoelige nederlaag in Den Bosch. De Limburgers, die op koers liggen voor een plaats in de play-offs, keken na de eerste 45 minuten tegen hekkensluiter FC Den Bosch een 4-0 achterstand aan. In De Vliert tekenden Jizz Hornkamp, Romano Postema, Steven van der Heijden en Soufyan Ahannach voor de ruststand. Na rust gingen de Brabanders door met scoren. Nog twee goals van Postema en eentje van Hornkamp werden begroet door FC Den Bosch, dat door de zege rode lantaarn afstond.

Jong Ajax
Jong Ajax
0 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Jong Ajax beleefde op de eigen Toekomst een volgende teleurstellende avond. De Amsterdamse beloftes leden hun tiende thuisnederlaag van het seizoen. Edgar Barreto brak na ruim een half uur de ban namens NEC. De routinier werd daarmee de matchwinner, want Jong Ajax was niet bij machte een antwoord te formuleren. De tweede gele kaart voor Neraysho Kasanwirjo in de 75ste minuut maakte het karwei onmogelijk.

FC Dordrecht
0 - 1
MVV Maastricht

FC Dordrecht is naar de laatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie gezakt. De Schapenkoppen bleven  tegen MVV Maastricht met lege handen achter. Sven Brummel bezorgde de Limburgers op de valreep de zege.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
Excelsior
Excelsior

De opdracht van NAC Breda was simpel. Want bij minder dan een overwinning op Excelsior kon de hoop op de tweede plaats en daarmee directe promotie naar de Eredivisie min of meer worden opgeborgen.

De ploeg van Maurice Steijn zette op slag van rust een eerste stap in de goede richting. Mounir El Allouchi wees met zijn benutte strafschop de Bredase ploeg de juiste weg. Maar in het eerste kwartier na rust draaide Excelsior de rollen om. In de 55ste minuut was Reuven Niemeijer er als de kippen bij om uit de rebound de 1-1 te maken om vijf minuten later ook de 1-2 voor zijn rekening te nemen.

Helmond Sport
1 - 0
FC Eindhoven

Hoewel beide clubs geen rol van betekenis spelen in de Keuken Kampioen Divisie had de derby tegen Helmond Sport met name voor FC Eindhoven vrijdag een extra lading. Bij de gasten zat Jan Poortvliet op de bank als trainer. Hij was de vervanger van de vorige week ontslagen Ernie Brandts.

Voor Mitchel van Rosmalen was het ook een speciale wedstrijd. De aanvaller van FC Eindhoven speelde in Helmond zijn eerste duel na het overlijden van zijn opa Willy van der Kuijlen, die afgelopen maandag op 74-jarige overleed. De kleinzoon speelde ter ere van zijn illustere grootvader met rugnummer 11.

Van Rosmalen was kort na rust dicht bij een passend eerbetoon aan Mister PSV. De paal stond echter een doelpunt in de weg. Het enige doelpunt viel in de extra tijd en kwam op naam van Alec Van Hoorenbeek. De Belg besliste zo de derby in het voordeel van Helmond Sport.