Ultee verzucht na VAR-chaos in Leeuwarden: 'Dan kun je beter Nijhuis hebben'

Trainer Sjors Ultee zag SC Cambuur zondagavond ten onder gaan in een knotsgek duel met Fortuna Sittard (1-2), met een hoofdrol voor VAR Clay Ruperti en arbiter Jeroen Manschot.

SC Cambuur
SC Cambuur
1 - 2
Fortuna Sittard

Het openingsdoelpunt van Cambuur, op naam van Mees Hoedemakers na een vloeiende aanval over vele schijven, omschreef Ultee als een knappe teamprestatie. ‘Daar moeten we ook vertrouwen uit putten. Zo’n goal laat zien hoe goed we kunnen voetballen, als het vertrouwen er maar is. Vertrouwen is nog wel een dingetje doordat we laag staan, maar ze laten in elk geval zien dat ze het kunnen.’

Tot de 75ste minuut leek die goal de doorslag te geven, waarna het duel kantelde door een bizarre sequentie van gebeurtenissen. Arbiter Jeroen Manschot gaf eerst geen penalty na een duel in het zestienmetergebied van Cambuur, om dat enkele seconden later vervolgens wél te doen aan de andere kant van het veld. Toen kwam de VAR op de lijn, die vond dat Manschot het eerste voorval – dat in het doelgebied van de Leeuwarders had plaatsgevonden – verkeerd had beoordeeld. Het gevolg: geen penalty voor Cambuur, wel een penalty Fortuna Sittard. En passant zag Fortuna-verdediger Rodrigo Guth nog een rode kaart kwijtgescholden worden voor zijn aandeel in de Cambuur-penalty die uiteindelijk geen penalty werd. ‘Dat hele moment verandert uiteindelijk alles, voor de wedstrijd was dat cruciaal’, aldus Ultee. ‘Je denkt een penalty te krijgen, de wedstrijd te kunnen beslissen en dan grijpt de VAR in en komt Fortuna in plaats daarvan op 1-1. Dat is wel even een tik, ook mentaal.’

Tien minuten later kwamen de Limburgers zelfs op 1-2, op een moment waarop Cambuur volgens Ultee bijzonder slecht verdedigde. Hoewel de trainer vond dat zijn ploeg zich beide Fortuna-goals uiteindelijk zelf moest aanrekenen (‘die penalty mag je nooit zo veroorzaken’) zag hij nog wel een gemene deler wat betreft beide late tegengoals: ‘Ik bedoel het niet als smoes of excuus, maar wij hebben donderdag gespeeld en Fortuna woensdag. Die 24 uur extra rust maken in zo’n korte periode gewoon een groot verschil, dat is bewezen. Het is niet de reden dat we verliezen, maar het is wel een reden dat we het in de slotfase moeilijker kregen.’

In die slotfase deed de VAR uiteindelijk zelfs nogmaals van zich spreken. Weer had Manschot een strafschop aan Cambuur gegeven, maar weer greep VAR Clay Ruperti in. Ultee, zuchtend: ‘Op zo’n moment kun je beter een scheidsrechter als Bas Nijhuis hebben. Misschien dat hij hem wel had laten staan.’