Ultee klaagt over Blom na pijnlijke uitschakeling Fortuna: 'Schandalig'

Sjors Ultee was donderdag niet te genieten nadat Fortuna Sittard door NEC was uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker. De Limburgers lieten het tegen de club uit de Keuken Kampioen Divisie tot een verlenging komen. De trainer van Fortuna was niet te spreken over de penalty die de Nijmegenaren daarin kregen.

N.E.C.
N.E.C.
nv
3 - 2
Fortuna Sittard

'Dit komt hard aan. We verliezen van een eerstedivisionist, dat mag niet gebeuren', zei Ultee tegen Voetbal International. 'In de eerste helft hadden we de volledige controle, maar creëerden we te weinig. We deden het prima met een aantal andere jongens in de ploeg, alleen kregen we te weinig ballen voor de goal. Dat is het grootste verwijt dat ik de ploeg kan maken in de eerste helft. Ik denk dat we acht voorzetten niet voorbij de eerste paal kregen.'

Kort na de 0-1 van Zian Flemming maakte Rangelo Janga uit het niets gelijk namen NEC. 'Toen veranderde alles. Eén bal krijgen ze voor de goal en die gaat erin. Dat is het moeilijke aan voetbal, wat kun je dan doen? De wedstrijd kantelde opeens. In het eerste uur kan ik de ploeg weinig verwijten, behalve de kwaliteit in de eindfase. Daarna werden we chaotisch, maar halen we wel de verlenging. Dan komt die penalty, tja... Dat was weer een keerpunt, alles veranderde opnieuw.'

Ultee ging nog even door over de strafschop. Cas Odenthal werd gevloerd door Sebastian Polter, maar de verdediger van NEC liet zich wel erg makkelijk vallen. Scheidsrechter Kevin Blom wees echter resoluut naar de stip. 'Schandalig. Echt schandalig. Er is geen VAR, nee. Maar je hebt niet overal een VAR voor nodig. In deze bekerronde is wel gebleken dat we in Nederland heel blij mogen zijn dat we in de Eredivisie een VAR hebben.'

'Bizar dat je hier een penalty voor wil geven', vervolgde Ultee. 'Niemand bij NEC vroeg om een penalty, het was voor iedereen een verrassing. Een minuut later staan drie man buitenspel en wordt er niet gefloten. We hebben een tablet waarop we de beelden kunnen zien. Dan krijgen we een gele kaart en zeggen ze dat we rustig moeten doen, maar als je zo veel fouten maakt... Vooropgesteld: wij moeten het beter doen, maar die penalty was wel cruciaal.'

Zondag wacht Fortuna een heel andere kluif, want dan komt Ajax op bezoek in de competitie. 'Met het oog op die wedstrijd keken we al naar welke jongens er zouden beginnen en welke niet. Dat waren lastige afwegingen. Als je niet voorzichtig bent, maak je meer kans op blessures. Ben je te voorzichtig, dan haal je te veel kwaliteit uit je elftal. Het waren lastige keuzes. Ajax wordt een heel andere wedstrijd. En ze hebben een dagje extra rust.'

Meijer
Aan de kant van NEC was er uiteraard grote vreugde. Trainer Rogier Meijer zag dat zijn ploeg in de slotfase streed voor elke meter. 'Dit geeft heel veel vertrouwen. Fortuna verloor van de laatste zeven wedstrijden er maar een. Ook de manier waarop we winnen is goed. De vechtlust die we toonden en hoe sterk we aan de bal waren. Daar hebben we kwaliteiten.'

Qua tegenstanders heeft Meijer geen voorkeur. Onder andere Feyenoord, PSV en aartsrivaal Vitesse zijn mogelijke opponenten. 'Het kan raar lopen, kijk maar naar Volendam-PSV. Als Volendam in de eerste helft een goal maakt, had ik het nog willen zien. De wedstrijd kan op een bepaalde manier lopen. Voor ons is dit een mooie bonus. Hoe dichter we bij die wedstrijd komen, hoe meer het gaat leven. Dan gaan we er ook een plan voor maken.'