Uitzonderlijke stats voor Feyenoord en Giménez na bewogen Klassieker

Reacties

Feyenoord en Santiago Giménez kenden zondag een uitzonderlijke middag in de Johan Cruijff Arena voordat De Klassieker werd gestaakt. VI zet de historisch sterke start van de Rotterdammers in perspectief.

Uitzonderlijke stats voor Feyenoord en Giménez na bewogen Klassieker
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Het was nooit eerder gebeurd dat Feyenoord op bezoek bij Ajax op een 3-0 voorsprong was gekomen, zoals het ook al voor de vierde keer op rij was dat Feyenoord de score opende tijdens een De Klassieker in de Eredivisie. Ter vergelijking: dat was tijdens de negentiende voorgaande duels met Ajax in totaal ook vier keer gebeurd. In de Eredivisie gebeurde het ook maar één keer dat Ajax thuis nog sneller tegen een 3-0 achterstand aankeek: in februari 1959 tegen Elinkwijk.

Dat was voor een groot deel te danken aan Giménez, die Feyenoord met twee goals en een assist aan de snelste voorsprong in een uitduel in de Eredivisie hielp sinds december 2017. Toen wonnen de Rotterdammers uiteindelijk met 7-0 op bezoek bij stadgenoot Sparta. Wellicht dat dergelijke cijfers nu ook mogelijk waren geweest tegen Ajax, maar dat bleef een historische afgang (voorlopig) bespaard doordat er na rust voor de tweede keer vuurwerk op het veld kwam.

Het doet niets af aan de uitzonderlijke cijfers van Giménez, die na zes speelronden al op acht doelpunten en twee assists staat in de Eredivisie. Het is al meer dan veertig jaar geleden dat een speler van Feyenoord zo vaak scoorde in zijn eerste zes competitiewedstrijden. In het seizoen 1979/80 was het de IJslandse aanvaller Petúr Petúrsson, dat seizoen uiteindelijk goed voor 23 Eredivisie-goals namens de Rotterdammers, die dat flikte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Petúrsson had dat jaar met één doelpunt ook een aandeel in de 4-0 zege van Feyenoord op Ajax in De Kuip, maar kon niet tippen aan de productie van Giménez van afgelopen zondag. De Mexicaanse spits trad met twee goals en één assist in de voetsporen van John Guidetti (2012), Jens Toornstra (2019) en Steven Berghuis (2019), doordat hij direct betrokken was bij drie goals in een Klassieker. Hij was echter de enige die dat deze eeuw deed in Amsterdam.

Steven Berghuis en Jens Toornstra waren allebei goed voor één goal en twee assists tijdens de met 6-2 gewonnen Klassieker in januari 2019.
© Pro Shots
Steven Berghuis en Jens Toornstra waren allebei goed voor één goal en twee assists tijdens de met 6-2 gewonnen Klassieker in januari 2019.

Daarmee is duidelijk dat Feyenoord aan een uitzonderlijke editie van De Klassieker bezig was, voordat die in de 55ste minuut werd gestaakt. En dat Giménez bezig is aan een uitstekende seizoenstart. Met acht goals en twee assists is de Mexicaan de meest waardevolle speler van de Eredivisie na zes speelronden, vóór Luuk de Jong (PSV) en Vangelis Pavlidis (AZ). Met 23 doelpogingen is de 22-jarige spits ook de speler met de meeste schoten in de Eredivisie.

Dat Feyenoord zondagmiddag bijzonder efficiënt was in de Johan Cruijff Arena, bleek wel uit de cijfers die bij het staken van de wedstrijd op het scorebord stonden. Zo schoten de Rotterdammers zeven keer op doel, waarvan vijf keer tussen de palen, terwijl de ploeg van trainer Arne Slot maar 34,1 procent balbezit had. Dat leidde tot een Expected Goals-score van 1,52, tegenover 0,22 voor Ajax. Dat loste vijf schoten richting het vijandelijke doel, waarvan er maar eentje daadwerkelijk on target was.

Meest waardevolle spelers Eredivisie

Speler Club Goals Assists Totaal
Giménez Feyenoord 8 2 10
Pavlidis AZ 7 1 8
De Jong PSV 4 4 8
Veerman PSV 2 4 6
Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.