Uitspraak rechter: SC Cambuur en De Graafschap bijten in het stof

Reacties

SC Cambuur en De Graafschap zijn er via een kort geding niet in geslaagd de KNVB terug te fluiten. Voorzieningenrechter Hans Zuurmond vindt dat het bestuur betaald voetbal bevoegd is om geen promotie en degradatie toe te passen.

Uitspraak rechter: SC Cambuur en De Graafschap bijten in het stof
© Pro Shots

De rechtbank stelt dat van een normaal seizoen geen sprake is. 'Je kunt niet spreken van een regulier seizoen.' De KNVB is daarom bevoegd om een besluit te nemen in een bijzondere situatie. In de reglementen stond bovendien niets over een korte competitie, dus was het aan de bond om een beslissing te nemen.

'Het is verdedigbaar dat de KNVB ervoor kiest geen promotie/degradatie toe te passen. Andersom was dat ook zo geweest. Maar het is aan de KNVB een keuze te maken.'

Tijdens een videoconference op vrijdag 24 april besloot het bestuur betaald voetbal van de KNVB om geen promotie en degradatie toe te passen. Een beslissing waartegen SC Cambuur en De Graafschap meteen ageerden.

Beide clubs vormden de toptwee in de Keuken Kampioen Divisie op het moment dat het seizoen werd afgebroken. SC Cambuur had liefst elf punten voorsprong op FC Volendam en ook de marge van De Graafschap - zeven punten - mocht behoorlijk worden genoemd.

Peiling
Tijdens het kort geding pleitte Dolf Segaar, de advocaat van SC Cambuur en De Graafschap, onder meer voor een Eredivisie met twintig clubs. Volgens de KNVB was dit geen optie. Bij de zitting ging het ook uitgebreid over de raadpleging die de KNVB hield. Zestien clubs waren voor promotie/degradatie, negen zagen dit niet zitten en er waren negen onthoudingen. De interpretatie van de stemmen van de laatste groep riep veel vragen op.

'Er was sprake van een peiling, niet van een stemming. Toch heeft de KNVB de verwachting gewekt dat de mening van de clubs zou worden meegenomen. De onduidelijkheid die hierover is ontstaan, is onhandig', zei de rechter hierover. Wel zei Zuurmond dat hij de KNVB kan volgen in de mening dat de uitslag geen duidelijk beeld opleverde.

Vorige week al onthulde SC Cambuur een Plan-B, in het geval van een negatieve uitspraak. De club uit Leeuwarden hoopt dat een ledenvergadering uitkomst biedt. Mocht het zover komen, dan zouden de clubs daar het besluit vanuit Zeist kunnen verwerpen en voor een nieuw plan kunnen gaan.

Lees hier de volledige uitspraak van de voorzieningenrechter

Graafschap en Cambuur kansloos onderuit tegen KNVB: 'Misschien wel 10-0'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.