Uitspraak rechter dreun voor FC Utrecht: finale tegen Feyenoord zondag in De Kuip

Reacties

FC Utrecht heeft het tegen de KNVB aangespannen kort geding verloren. Daardoor blijft het besluit van de voetbalbond (om het duel met Feyenoord te verplaatsen naar zondag 12.15 uur) staan. Dan vechten de twee clubs in De Kuip om het laatste overgebleven Europese ticket.

Uitspraak rechter dreun voor FC Utrecht: finale tegen Feyenoord zondag in De Kuip
© Pro Shots

De KNVB maakte donderdag bekend dat het duel om het ticket in de tweede voorronde van de Conference League van zaterdag 20.00 uur werd verplaatst naar zondag 12.15 uur. Zaterdagavond kon immers niet gespeeld worden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verbood dat omdat diezelfde avond de finale van het Songfestival plaatsheeft in Rotterdam.

Direct na de mededeling van de KNVB reageerde Utrecht al. De club kondigde aan naar de rechter te stappen. De Domstedelingen menen dat de reglementen niet worden nageleefd en legden al uit dat ze vinden dat de KNVB voor een wedstrijd op neutraal terrein moet kiezen. In Zeist werd al gewezen op een ander artikel, op basis van de specifieke situatie zou wél uitgeweken mogen worden. De rechter is daar nu in meegegaan.

Uitspraak
'In het reglement play-off Europees ticket (POET) is door de KNVB vastgelegd hoe te handelen omtrent play-off wedstrijden', zo luidt het begin van de uitspraak. 'De KNVB zegt dat het besluit om de wedstrijd een dag te verplaatsen is gebaseerd op artikel 15 uit dat reglement.' Daarin staat dat de bond bij bijzondere omstandigheden mag afwijken van de regels. En, zo vindt de rechter: 'Er was sprake van bijzondere omstandigheden. De KNVB heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat gezocht is naar een alternatief: spelen op zaterdagavond op neutraal terrein. Dat is niet gelukt.'

Wel was het dus mogelijk om de wedstrijd een dag uit te stellen. 'Dat is, zo oordeelt de voorzieningenrechter, een beslissing die recht doet aan de sportieve uitgangspunten van het reglement. Die uitgangspunten zijn: de winnaar wordt bepaald bij een daadwerkelijk gespeelde wedstrijd (ticket wordt verkregen door sportieve prestatie op het veld) en de hoogst genoteerde club geniet thuisvoordeel. De conclusie is dan ook dat de KNVB dit besluit in redelijkheid mocht nemen.'

Tegenvaller
De uitspraak is een zoveelste tegenvaller voor FC Utrecht, dat vorig seizoen ook al woest naar de rechter stapte als reactie op de beslissingen van de KNVB. Door de coronapandemie besloot de KNVB niet alleen Willem II Europa in te sturen (de Tilburgers hadden drie punten meer, maar een wedstrijd meer en een minder doelsaldo), maar werd ook de bekerfinale (ook tegen Feyenoord) geschrapt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.