Uitleg Kamphuis over goedgekeurde PSV-goal blijft voor verbazing zorgen

Reacties

De uitleg van scheidsrechter Jochem Kamphuis over waarom het omstreden doelpunt van PSV'er Ritsu Doan tegen Willem II in zijn ogen terecht was goedgekeurd, houdt de gemoederen ook op maandag nog behoorlijk bezig. De verbaasde reacties blijven binnenstromen.

Uitleg Kamphuis over goedgekeurde PSV-goal blijft voor verbazing zorgen
© Pro Shots

Doan opende tegen Willem II al in de tweede minuut de score door de bal van dichtbij binnen te werken uit een voorzet van Philipp Max. Even was er twijfel na het doelpunt, op het moment dat Kamphuis contact had met de VAR. In de herhaling was te zien dat Carlos Vinícius in buitenspelpositie was aangespeeld, zo'n tien seconden voordat Doan de trekker had overgehaald. Kamphuis ging naar het VAR-scherm om de beelden te bekijken en kende het doelpunt toch toe.

Bij ESPN legde hij uit waarom: 'De VAR zei direct na de goal tegen mij dat hij wat langer moest kijken, omdat er nog een buitenspelmoment in zat. Hij zei alleen ook al direct: "Ik twijfel of die in de aanvalsfase zit". Hij nam daar wat langer de tijd voor en kwam na een tijdje op de lijn om te zeggen dat het inderdaad buitenspel was, maar dat het in zijn ogen niet in de aanvalsfase zat. Omdat het interpretabel is, vond hij het fijn om er even samen naar te kijken.'

Wanneer zit een buitenspelmoment wel of niet in de aanvalsfase? Kamphuis vertelde waar de grens ligt: 'In principe zeggen we dat er bij een aanvalsfase sprake moet zijn van een voorwaartse beweging naar het doelpunt toe. Op het moment dat de bal achteruit wordt gespeeld, is de middenlijn een hard criteria. Gaat de bal daar overheen, dan is dat de start van een nieuwe aanvalsfase.'

Vinícius speelde de bal na zijn aanname naar Ibrahim Sangaré, die op dat moment inderdaad nog net op eigen helft stond. 'Omdat de bal hier duidelijk terug wordt gespeeld over de middenlijn, heeft het duidelijk ook geen invloed op de goal. Dat is ook belangrijk om te benoemen. De VAR grijpt in bij momenten die invloed hebben op een goal en dit heeft geen invloed op een goal', aldus de scheidsrechter.

De uitleg van Kamphuis zorgde direct voor twijfels. Benfica-verdediger Jan Vertonghen begreep er niets van en maandag is SC Heerenveen-aanvaller Siem de Jong de volgende die via social media zijn vraagtekens plaatst.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.